Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/01/2013

Vilanova i la Geltrú commemora el Dia de l'Holocaust

 El vilanoví Marcel·lí Garriga va explicar en un llibre la seva experiència com a deportat al camp de Buchenwald   El vilanoví Marcel·lí Garriga va explicar en un llibre la seva experiència com a deportat al camp de Buchenwald

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l'Amical de Mauthausen i altres camps commemoren el Dia Internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims Contra la Humanitat

Aquest proper diumenge 27 de gener, al peu del monument a les víctimes vilanovines dels camps nazis de la Plaça de la Peixateria, se celebrarà a les 12 del migdia la commemoració del Dia de l'Holocaust.

Una commemoració que enguany està dedicada al col·lectiu de persones salvadores, és a dir, a totes aquelles persones que van arriscar la seva vida per salvar-ne d'altres. L'Amical i l'Ajuntament volen recordar, en una diada internacional decretada per l'Assemblea de les Nacions Unides, totes les persones víctimes de la barbàrie nazi, i sensibilitzar per la prevenció de nous crims contra la humanitat.

A l'acte intervindran la presidenta de l'Amical, Rosa Toran, alumnes de l'institut Lluch i Rafecas integrants del projecte Buchenwald, i l'alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras.
Durant l'acte es farà la tradicional encesa d'espelmes en record dels més de 6 milions de víctimes jueves de l'Holocaust, i els 4 milions d'altres víctimes dels camps nazis. Hi participarà un representant de la comunitat jueva en nom dels sis milions de jueus assassinats pels nazis; un infant en representació del milió i mig de nenes i nens víctimes de la barbàrie; un representant del poble gitano en record de les víctimes del poble gitano exterminades pels nazis al Porrajmos; un representant dels deportats republicans espanyols i catalans, en record de les víctimes per motius polítics; i un representant dels col·lectius de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals, en record de tots els col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme.
També hi haurà Edmon Gimeno, ex deportat als camps de Buchenwald i de Gusen, i un dels fundadors de l'Amical de Mauthausen.

L'acte es clourà amb la participació d'un conjunt instrumental del Conservatori Municipal de Música, i seguidament s'inaugurarà al Museu del Ferrocarril l'exposició "Imágenes y Memoria de Mauthausen".
Aquest acte forma part del Projecte Buchenwald, que a banda, el 31 de gener encetarà al Cinema Bosc un cicle de pel·lícules sobre la deportació.

Dia de l'Holocaust

El Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust s'escau el 27 de gener, en record de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945. L'objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l'extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes), i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, a més d'opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà i altres.

El Dia Internacional de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat tindrà també destacades commemoracions institucionals dijous 24 de gener al Parlament de Catalunya, i dilluns 28 a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, en un acte organitzat per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00