Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

16/04/2013

Es crea un grup de pares i mares d'infants amb discapacitat

L'arribada d'un fill o filla amb discapacitat provoca molts sentiments i dubtes, que sovint cal saber interpretar i treballar L'arribada d'un fill o filla amb discapacitat provoca molts sentiments i dubtes, que sovint cal saber interpretar i treballar

L'objectiu és oferir un espai d'acompanyament i suport a les famílies, que experimenten sentiments i dubtes diversos quan tenen un fill o filla amb discapacitat

El grup, que es va reunir per primera vegada la setmana passada, és obert a famílies amb un fill o filla d'entre 0 i 12 anys amb algun tipus de discapacitat. Es reuniran mensualment fins al mes de desembre, amb la intenció de valorar-ne la continuïtat si les famílies participants volen mantenir l'espai de trobada.

Està organitzat amb recursos propis dels Serveis Socials municipals, i coordinat per una treballadora social de l'Equip d'Atenció a les Dependències experta i coneixedora d'aquestes famílies. Les sessions estan conduïdes per una psicòloga experta en dinàmiques grupals, amb la col·laboració d'una treballadora social de l'Equip Bàsic d'Atenció Social Primària.

Es tracta d'una iniciativa promoguda i desenvolupada per la regidoria de Serveis Socials, impulsada per l'Ajuntament i el Consorci de Serveis a les Persones, que consisteix en fer treball en grup amb pares i mares amb fills o filles amb alguna discapacitat.

El perquè d'aquest projecte

Quan es té un fill o filla totes les expectatives del pare i la mare van orientades a la il·lusió i l'alegria, però en algunes ocasions, el fet de que l'infant neixi amb alguna discapacitat fa que es presentin sentiments i dubtes, i es necessita un suport més específic. El pare i la mare han de realitzar un procés semblant al dol, perquè han patit una pèrdua d'aquestes expectatives. En alguns casos els pares no poden entendre o acceptar la discapacitat i busquen altres diagnòstics menys negatius. En d'altres senten culpabilitat, tristesa, vergonya o enuig.

Per això aquest grup neix amb l'objectiu de millorar l'estat emocional i l'acceptació de la situació, oferint orientació i informació, dotant de recursos i estratègies per afrontar la situació, ajudant a organització el temps del cuidador i les seves rutines, a prendre consciència de la seva realitat, i a compartir sentiments fomentant el suport emocional entre els membres del grup.

Les sessions de treball també han de servir per afavorir l'espai de reflexió sobre temes com la responsabilitat, la soledat o els bons moments, potenciant les habilitats de cadascun dels participants i promovent el seu creixement personal. A través de l'intercanvi de vivències es pot trobar solucions conjuntes, intercanviar suport emocional, reforçar l'autoestima i la pròpia identitat, fomentar la relació pare-mare, i aconseguir millors relacions amb els altres fills o filles.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00