Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

01/08/2014

Projecte per facilitar la inserció sòciolaboral a les persones amb risc d'exclusió social

Els participants al projecte s'impliquen activament en el procés de recerca de feina  Els participants al projecte s'impliquen activament en el procés de recerca de feina

Els serveis socials municipals, amb el suport de l'IMET, posen en marxa un Projecte d'Orientació Laboral per fomentar les habilitats socials i l'ús i coneixement de les eines que faciliten la inserció laboral d'aquest col·lectiu

Cercar feina en el moment actual s'ha convertit en una acció difícil, ja que el mercat laboral ha patit molts canvis els darrers anys. Així, ens trobem amb unes professions que han quedat gairebé destruïdes per la crisi, una disminució d'ofertes laborals davant d'una elevada demanda, empreses exigents amb els requisits proposats per formar part de la selecció i una gran competitivitat entre els demandants.

Vilanova i la Geltrú compta amb un centre de referència per la recerca de feina, L'IMET, en el que es desenvolupen diferents projectes orientats a millorar la situació laboral de les persones. Des de Serveis Socials però, després de treballar conjuntament durant molts anys amb l'IMET, es va detectar la necessitat de crear un projecte d'orientació laboral dirigit a un gruix de població que precisa un acompanyament més personalitzat per dur a terme exitosament el procés de recerca de feina.

És en aquest moment que neix el projecte Prelaboral, dirigit a persones aturades usuàries de Serveis Socials, majoritàriament majors de 30 anys, amb perfils laborals poc definits, baix nivell formatiu, poca experiència laboral o amb llargs períodes de temps a l'atur, amb necessitat de reciclar-se o de reconduir el perfil laboral per trobar-se fora del mercat laboral actual. També s'hi acullen persones provinents d'altres cultures i països, amb una situació econòmica familiar inestable o precària, amb càrregues familiars, amb baixa confiança en les seves possibilitats de treball, baixa autoestima, o pors i barreres davant el repte del món laboral.

Aquestes accions prèvies de suport i acompanyament en el procés de recerca de feina es fan majoritàriament a l'IMET, com a centre de referència en temes d'ocupació. Allà es realitzen tallers, de manera mensual, amb grups de 16 persones, en els que es treballen habilitats socials, com l'autoestima, la comunicació o la intel·ligència emocional, així com aspectes de caire laboral, com la motivació pel treball, el desenvolupament de competències tant laborals com personals, els recursos de recerca de feina en funció de l'objectiu laboral, el coneixement del mercat laboral actual, com redactar el currículum i com lliurar-lo, com gestionar els contactes, el networking, com superar una entrevista de selecció i fomentar l'ús de les noves tecnologies per facilitar el procés de recerca. En aquest darrer punt, el projecte compta amb el suport de la Biblioteca Cardona Torrandell, concretament en l'Espai Social.

En finalitzar el taller els participants continuen amb sessions grupals i individuals de suport i acompanyament en la cerca de feina, on es treballen les dificultats reals que s'estan trobant en el procés de recerca activa de feina i es fomenta de manera continuada la motivació per continuar amb el procés.

L'objectiu final del Taller Prelaboral és fomentar l'autoestima, la seguretat i confiança de la persona perquè, coneixent les diferents eines de recerca de feina, dugui a terme un procés de recerca actiu, sabent canalitzar les dificultats amb les que s'anirà trobant.

Els resultats obtinguts en els primers mesos de taller són molt positius pel que fa al foment de la motivació, la millora d'autoestima i la implicació activa en el procés de recerca.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00