Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/05/2013

Es presenta el llibre 'La repressió franquista al Garraf'

Foto: Nono       Foto: Nono

El Saló de Plens de l'Ajuntament de VNG, que va ser escenari de Judicis Sumaríssims durant el franquisme, acull un acte carregat de simbolisme

Divendres es va presentar al Saló de Plens de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú el llibre "La Repressió franquista al Garraf", de Ramon Arnabat (director), Josep Solé, Pere Ros, Arnau López i Nàdia Varo.

Els autors del treball expliquen que el Saló de Plens de l'Ajuntament va ser utilitzat per a la celebració de Judicis Sumaríssims, i aquest acte vol ser de desgreuge per a les persones i famílies represaliades pel franquisme al Garraf.

El llibre defineix la repressió com un element consubstancial al règim franquista, des dels seus inicis i fins a la seva desaparició (1939-1975). El seu objectiu era doble: d'una banda, fer desaparèixer de la vida pública l'enemic, ja fos afusellant-lo, tancant-lo a la presó, fent-lo treballar als batallons de treballadors, o fent-lo marxar a l'exili. I de l'altra, atemorir la resta de la població. Per aconseguir-ho utilitzà tot tipus de mitjans: execucions sumàries, afusellaments legals, judicis sumaríssims, judicis de responsabilitats polítiques, multes, empresonaments, o camps de treball i de concentració.

Aquest llibre analitza la repressió franquista a la comarca del Garraf, tant d'àmbit general, com municipal i personal, i és el resultat d'una exhaustiva recerca oral i documental.

L'acte de presentació, organitzat per l'Ajuntament i l' Institut d'Estudis Penedesencs, va comptar amb la participació de Neus Lloveras, Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Glòria Garcia, segona tinenta d'Alcaldia; Ramon Arnabat, en nom dels autors; Manoli Álvarez, en representació de les famílies represaliades; i Carles Santacana, professor d'història i cap del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00