Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

24/02/2017

Vilanova i la Geltrú promou l'apoderament en salut mental amb un projecte formatiu

Una de les sessions al centre cívic La Geltrú      Una de les sessions al centre cívic La Geltrú

La ciutat, territori pilot del projecte 'Activa't per la salut mental', participa al Prospect, un programa que promou l'apoderament de les persones amb trastorn mental, els familiars i els professionals

Vilanova i la Geltrú, un dels 12 territoris pilot del projecte "Activa't per la salut mental", ha acollit aquest mes de febrer diverses sessions de formació sota el títol de Prospect.
Es tracta d'un programa que promou l'apoderament de les persones amb trastorn mental, els familiars i els professionals. S'ha realitzat als centres cívics Sant Joan i La Geltrú i a la Regidoria de Serveis Socials i Salut, i han participat 33 persones: 15 professionals, 10 persones amb problemes de salut mental, i 8 familiars.

El Prospect planteja sessions diferents per a cadascun d'aquests col·lectius, i un mòdul comú final com a punt de trobada i d'intercanvi d'experiències, sota la batuta dels formadors Josep Aguilar, Cinta Tobarra, Lurdes da Costa, Carles Peñarroya, Wilan Kao i Miquel Miranda.

La valoració de les sessions del Prospect ha estat molt positiva pel fet que posa en comú la relació entre professionals, familiars i participants en primera persona, que milloren la seva comunicació i fan una reflexió conjunta a partir de l'experiència de cadascun d'aquests col·lectius. La millora en la comunicació i la relació afavoreix també la formació dels Grups d'Ajuda Mútua (GAM) que permeten una continuïtat del projecte d'apoderament de l'Activa't al territori.

"Activa't per la salut mental" incideix en el procés d'apoderament a través dels programes de formació Prospect, que parteixen de la idea que les persones amb trastorn mental i les seves famílies haurien d'exercir una participació més activa en els processos de recuperació i millora de la seva qualitat de vida; participació que es considera un dret inherent a la seva condició de ciutadans.
Activa't per la salut mental és un projecte pilot de la Federació Salut Mental Catalunya, la Federació VEUS i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
El projecte compta amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa" i les quatre Diputacions, entre altres entitats públiques i privades.

L'Activa't a Vilanova i la Geltrú
El projecte "Activa't per la salut mental" a Vilanova es fa amb la participació de l'Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG), el grup del Garraf de l'Associació Activament, i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona.

Durant el 2016, a Vilanova i la Geltrú, han hagut 88 demandes ateses a l'Espai Situa't (105 si hi sumem les demandes efectuades aquest 2017). També han hagut 20 participants al projectes psicoeducatius (12 al projecte Proenfa i 8 al Klau de Re). De cara a aquest 2017 es posarà en marxa un GAM (Grup d'Ajuda Mútua) per a familiars i un GAM per a persones amb un trastorn mental.

L'Espai Situa't de Vilanova i la Geltrú es troba al Centre Cívic Sant Joan, telèfon 93 816 90 34, i correu electrònic vilanova@activatperlasalutmental.org

És un espai d'informació, orientació i assessorament individual obert a qualsevol persona que tingui dubtes o necessitats relacionats amb la salut mental.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00