Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/05/2014

Acte de reconeixement de les escoles i instituts al grup de Dones amb memòria

L'acte de reconeixement es va fer a l'EPSEVG L'acte de reconeixement es va fer a l'EPSEVG

La trobada s'emmarca dins els actes de commemoració del 15è aniversari d'aquest col·lectiu

La sala d'actes de l'EPSEVG va acollir ahir a la tarda un emotiu acte de reconeixement de les escoles i instituts de Vilanova i la Geltrú al grup de dones del Taller de la Memòria. La trobada s'emmarca dins els actes de commemoració del 15è aniversari d'aquest col·lectiu.

Ara fa 15 anys que funciona el grup de Dones amb memòria, una iniciativa en la qual dones grans de la ciutat participen d'una manera o altra en la transmissió de la memòria històrica local des de la visió femenina.

El projecte té els seus inicis en una activitat promoguda per la Diputació de Barcelona per desenvolupar un taller de memòria oral a diferents municipis. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat continuïtat a aquesta iniciativa al llarg dels 15 anys amb el projecte "La història a les nostres mans" amb l'objectiu de donar visibilitat a la història de les dones. Actualment és l'única ciutat on el taller continua funcionant.

Entre les seves accions, en destaquen els tallers de la Memòria del futur, que des de fa 6 anys s'ofereixen a les escoles i instituts de la ciutat. Aquesta activitat és la que ha tingut i continua tenint més ressò entre el nostre jovent. I en aquest aniversari no hi podia faltar el reconeixement dels infants i joves a les voluntàries que, al llarg d'aquests anys, han contribuït amb el seu testimoni a transmetre i recuperar per a les generacions futures, moments viscuts d'especial rellevància del nostre país i la nostra ciutat.

Els centres educatius que han participat en aquesta experiència han estat les escoles Margalló, Volerany, Divina Providència, El Cim i Pia i els instituts Joaquim Mir, Manuel de Cabanyes, Dolors Mallafré i Lluc i Rafecas. En l'acte d'ahir, una representació d'infants i joves i mestres de cadascun d'aquests centres varen llegir diferents textos d'agraïment cap a les voluntàries per voler compartir i transmetre les seves vivències amb ells. Per cloure l'acte, un grup d'alumnes de l'institut Mallafré va cantar Le Chant des marais, un himne dels deportats als camps de concentració.

L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, va tancar l'acte felicitant l'aniversari a les protagonistes, i en va ressaltar la seva important tasca. També va encoratjar a tot el grup a continuar mitjançant el seu testimoniatge a la transmissió dels fets del passat a les noves generacions. L'alcaldessa va transmetre també el seu reconeixement a la historiadora que condueix el grup, Judit Barbacil, i va agrair a tots els mestres, infants i joves la seva assistència i l'haver fet possible un acte tan emotiu i entranyable de reconeixement a totes les dones.

Dins els actes de celebració del 15è aniversari, el dia 15 de maig s'inicia un cicle de cinema amb alguns dels DVD editats amb la col·lecció de llibres la Memòria del Futur. Les sessions es faran al cinema Bosc a les 18.30h i després de cada projecció hi haurà un col·loqui. Les sessions seran les següents:
15 de maig: El Pa de cada dia
22 de maig: Viatges entre fum i carbó
29 de maig: Vols Ballar i Tardes de cinema

L'entrada a aquestes projeccions és gratuïta.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00