Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/09/2016

Dissabte es presenta a VNG el programa 'Activa't per la salut mental'

L'acte és obert al públic i es farà de 12 a 14 h  L'acte és obert al públic i es farà de 12 a 14 h

Vilanova i la Geltrú, territori pilot d'aquest programa que vol millorar l'atenció a les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies

Aquest dissabte 17 de setembre es presentarà el projecte Activa't per la salut mental en el marc de l'acte “La salut mental al Garraf: iniciatives socials innovadores”. Serà a l'Auditori Eduard Toldrà de 12 a 14 h, en un acte obert a tothom.

El projecte Activa't, en fase de pilotatge durant 3 anys, pretén atendre les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies perquè esdevinguin subjectes actius de la seva salut mental i el seu procés de recuperació. El projecte neix de la mà de la Generalitat de Catalunya, la Federació VEUS i la Federació Salut Mental Catalunya. Compta amb el suport de diverses administracions i entitats privades, com la Diputació de Barcelona i l'Obra social “la Caixa”, i s'emmarca en el Pla integral de salut mental i addiccions de la Generalitat.
L'Activa't s'està avaluant durant els 3 anys de pilotatge mentre es desplega a 12 municipis, amb l'objectiu d'estendre's per tot Catalunya dins la xarxa pública d'atenció si l'avaluació és positiva. Vilanova i la Geltrú, amb el suport constant de l'Ajuntament, és un dels municipis pilot que va començar amb el projecte el setembre de 2015.

L'acte, organitzat per la Federació Salut Mental Catalunya, l'Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG) i l'Ajuntament, comptarà també amb la participació de la Regió Sanitària de Barcelona, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la Diputació de Barcelona; i Obertament, una aliança per la lluita contra l'estigma, que oferirà la presentació de la formació d'activistes per a persones amb problemes de salut mental. Aquesta formació proporciona eines i coneixements específics a persones amb problemes de salut mental per donar suport a la lluita contra l'estigma i la discriminació de la salut mental, des de l'apoderament personal i la pròpia autonomia.

El programa de l'acte de dissabte inclou, a les 12 h, el desenvolupament de la conversa “Cap conversa pendent”, on dos activistes explicaran la seva primera experiència sobre l'explicació de la seva salut mental.
A les 12 i 10 es farà la taula institucional sobre la importància de comptar amb iniciatives socials innovadores per millorar la salut mental. Obrirà la jornada Núria Reig, presidenta de l'Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG), i parlaran Josep Sicart, tècnic assessor de Benestar Social de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona; un representant del Parc Sanitari Sant Joan de Déu; Núria Puig, directora del sector sanitari Alt Penedès–Garraf de la Regió Sanitària Barcelona; i Israel Molinero, president d'Obertament i de la Federació Salut Mental Catalunya. L'alcaldessa Neus Lloveras farà el tancament de la taula institucional.
A dos quarts d'una començarà la taula “Què és el projecte Activa't”, coordinada per Marta Poll, directora de la Federació Salut Mental Catalunya. Els ponents seran Ferran Castellarnau, responsable de l'Espai Situa't a Vilanova i la Geltrú; Luisa Baladón, coordinadora serveis de salut mental del Garraf al Parc Sanitari Sant Joan de Déu; i el testimoni familiar d'una persona amb problemes de salut mental, de l'Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG).
A la una del migdia el cap de projectes d'Obertament, Josep Casanova, presentarà la formació d'activistes d'Obertament, i s'explicarà la història de vida de l'Àlex, un activista en 1a persona.
Finalment, de dos quarts de dues fins a les dues es farà un debat obert amb el públic per compartir visions.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00