Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

17/03/2015

Mor el filòleg i professor Joaquim Molas

Joaquim Molas   Joaquim Molas

La Biblioteca Víctor Balaguer és dipositària del llegat d'un dels referents intel·lectuals de la cultura catalana del segle XX

El filòleg i professor Joaquim Molas i Batllori va morir ahir a Barcelona als 84 anys. Ll'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer i els membres de l'Aula Joaquim Molas han expressat el seu sentiment per la pèrdua d'un dels referents intel·lectuals de la cultura catalana del segle XX, i han reiterat el profund agraïment per la seva generositat en disposar que la seva biblioteca i arxiu personal quedi definitivament a la nostra ciutat custodiat a la Biblioteca Museu Balaguer. Des de l'Aula Molas s'han compromès a vetllar amb intensitat perquè aquest llegat sigui a l'abast de tots els estudiosos, tal i com ell mateix va posar com a condició.

El doctor Joaquim Molas va donar a la Biblioteca Víctor Balaguer tota la seva biblioteca i arxiu personal: més de 22 mil volums, una hemeroteca de 190 títols, cartes i diferents materials de treball. Gràcies al conveni signat l'any 2012, el llegat d'aquest estudiós permetrà estudiar les avantguardes catalanes del segle XX amb material de primera mà. Entre altres, el llegat conté manuscrits d'obres com "Mirall trencat" de Mercè Rodoreda, i d'altres de la mateixa autora, de Salvador Espriu, Llorenç Villalonga o Baltasar Porcel, a més de cartes que intercanviava Molas amb aquests autors i altres, com JV Foix, Carles Riba o Pere Quart.

De moment a la biblioteca Víctor Balaguer hi ha catalogats més de 10 mil títols provinents de la biblioteca i arxiu personals de Joaquim Molas, i recentment hi han arribat 53 noves caixes de llibres, que al llarg d'aquest 2015 es catalogaran i es posaran a disposició de tothom qui ho desitgi. Literatura d'avantguarda, poesia, obres de teatre o literatura estrangera formen part d'aquest vastíssim llegat.
També en relació amb aquest llegat, l'Aula Molas prepara la seva tercera jornada anual per al 15 de maig, enguany dedicada als estudis literaris. En motiu de la seva mort, properament es retrà un acte de reconeixement a la figura de l'estudiós.

Quan el 1884 es va inaugurar la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el polític i escriptor que li dóna nom ja va llegar els 25 mil volums del seu arxiu personal, a més de totes les seves obres d'art. La donació de Molas, doncs, contribueix a la voluntat inicial de convertir aquest espai en una biblioteca-museu nacional de Catalunya.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00