Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

19/05/2016

La nova plaça del Port serà l'espai públic més gran de Vilanova i la Geltrú

Dibuix de la plaça del Port, un cop acabada tota la urbanització de la zona  Dibuix de la plaça del Port, un cop acabada tota la urbanització de la zona

Manté l’estètica semblant al passeig del Carme, tindrà una extensió de 12.400 m2, i les obres començaran al setembre

 El pròxim més de setembre comencen les obres del projecte d'urbanització de la plaça del Port. Es tracta de l'adaptació de la proposta guanyadora del Concurs d'Idees que han realitzat els Serveis Tècnics de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. La durada de les obres seran de vuit mesos, amb un pressupost d'execució d'un milió d'euros. La contractació i la licitació del projecte correspon a Ports de la Generalitat de Catalunya. En total s'actuarà sobre una superfície de 12.400 metres quadrats, cosa que convertirà a la plaça del Port en l'espai públic més gran de Vilanova i la Geltrú.
Plaça del Port 4
El projecte va ser presentat ahir a la tarda a la Comissió de Seguiment de la Façana Marítima que està formada per representants dels tots els grups polítics municipals, Ports de la Generalitat, l'Associació de Veïns de Baix-a-mar, l'Associació de Comerciants de Mar, a més de diferents tècnics municipals. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha destacat que l'inici de les obres d'urbanització de la plaça del Port és el resultat d'un llarg procés de participació on més de 700 persones van voler Plaça del Port 1opinar sobre els diferents projectes que es van presentar al concurs d'idees, "amb l'afegit que les votacions populars i el criteri del jurat van coincidir en els tres projectes que van ser considerats millors. Això suposa que el que presentem avui sorgeix d'una proposta absolutament consensuada i debatuda." L'alcaldessa va afegir finalment que aquest és el primer pas de la remodelació de la façana marítima i que al llarg de 2016 existiran diferents accions que començaran a canviar la fisonomia d'aquest sector i "que han de generar oportunitats i crear noves activitats econòmiques".Plaça del Port 2

L'adaptació del projecte guanyador del concurs d'idees del passeig Marítim se centra, en aquesta acció, exclusivament a la plaça del Port. La resta, com la nova concepció de l'espai viari del passeig Marítim, la desaparició dels estacionaments en superfície i la construcció d'un aparcament soterrat a l'alçada de la plaça de les Xarxaires, o la construcció d'un edifici al costat de la plaça del Port, queden pendents a la recerca de trobar finançament. D'aquesta manera l'actuació a la plaça de Port no suposarà l'enderrocament de la nau de Dradisa, ja que aquest espai no entra a la zona d'actuació actual. La nau no serà enderrocada fins que s'abordi la construcció d'un edifici longitudinal d'una planta, que acabarà servint en el futur de façana de la plaça del Port. En aquest sentit, el regidor de Projectes i Obres, Serveis Viaris i Mobilitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Joan Giribet, va manifestar que aquest edifici no es podrà construir fins que no es trobi el finançament necessari, i que caldria que tingués "alguna singularitat que el distingís i pogués esdevenir en quelcom emblemàtic per a la ciutat."
Plaça del Port 5
Joan Giribet va explicar que la plaça del Port divergirà del projecte guanyador en molts pocs aspectes. La principal diferència és que el projecte contemplava unes graderies al mig de la plaça que havien de servir de mirador. Aquestes graderies però, feien que el nivell de la plaça s'hagués d'elevar gairebé 1,60 metres, amb la qual cosa impedia la visió del mar des del passeig. Aquest aspecte ha estat corregit pels serveis tècnics de l'Ajuntament i ara les grades es redueixen i es desplacen al frontal i al lateral de la plaça, i queden davant mateix del mar, tal i com succeeix ara a la plaça del Pescador. Així s'aconsegueix que la plaça estigui al nivell del passeig Marítim i sigui "totalment diàfana i oberta." També s'ha canviat l'espai dels amarradors de la nàutica popular, que va a parar amb uns mòduls prefabricats, amb tots els serveis incorporats, a la zona administrativa del port. Finalment es trasllada el monument al pescador a una zona central de la plaça, i no un lateral com està a hores d'ara.

La nova plaça del Port també contempla la creació d'uns parterres, palmeres, i mobiliari urbà molt similar al que hi ha al passeig del Carme després de la seva remodelació, amb la qual cosa es vol aconseguir una continuïtat estètica. El paviment de la plaça serà de formigó rentat amb visualització d'àrid de color terrós. La part perimetral de la plaça que toca al mar està inspirada en el moll de la Fusta de Barcelona, amb les dues grades orientades al mar, i un passeig obert que connecta amb la dàrsena pesquera. Joan Giribet espera que el projecte estigui acabat als voltants de Setmana Santa de l'any que ve, o com a molt, abans de la temporada d'estiu. Pel regidor la nova plaça "serà un balcó de la ciutat cap el mar com mai s'havia vist a Vilanova".

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00