Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/03/2016

Vilanova i la Geltrú tindrà un catàleg de murs per fer-hi grafits

   Blanca Albà, aquest matí en roda de premsa      Blanca Albà, aquest matí en roda de premsa

El 'Project G' té com a objectiu oferir a la ciutadania espais habilitats i adequats per a fer-hi obres d'art mural, d'acord amb la normativa vigent.

Vilanova i la Geltrú tindrà abans de l'estiu el Catàleg de Murs per a la realització d'Obres d'Art Mural. Una iniciativa impulsada per l'Ajuntament vilanoví mitjançant la qual s'ofereix a la població diferents espais de la ciutat habilitats i adequats a la pràctica del grafit.

Un dels principals objectius del projecte és normalitzar aquesta pràctica i adequar-la a la normativa vigent, però també ho és establir diàlegs entre l'administració i els joves usuaris dels espais públics, donar prestigi i fer pedagogia de l'art del grafit, mostrar a la ciutadania els valors positius de l'expressió artística juvenil i dignificar certs espais de la ciutat. Tal i com ha explicat Blanca Albà, Regidora d'Esports, Joventut, Gent Gran, Infància i Adolescència, "volem que es reconegui el grafit com art urbà i com l'expressió gràfica d'una cultura que va associada al col·lectiu de joves".

Blanca Albà ha destacat el treball transversal del document aprovat pel Ple Municipal. "Si bé s'ha liderat des de Joventut, el projecte ha comptat, entre d'altres, amb les aportacions de les regidories de Serveis Socials, Convivència, Educació, Serveis Viaris i Policia Local, així com també dels membres de l'associació col·lectiu Zero i dels joves que han format part del servei de mesures alternatives".

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú habilitarà 850 metres de parets de titularitat pública per a la pràctica de l'art mural urbà, dels quals 420 són per a la pràctica lliure, repartides en diferents espais de la ciutat. Una xifra que posteriorment es podria ampliar a partir de la cessió d'espais particulars i d'altres de públics que la comissió consideri adequats.

Les parets s'han classificat en tres tipus:

- Murs d'especial interès: Són aquells murs en els quals l'ajuntament hi organitza accions pedagògiques i de visibilització del projecte.
- Murs a petició: Es demanen per instància, i la petició ha d'anar acompanyada d'un esbós del dibuix.
- Murs Lliures: parets d'experimentació, que s'autoregulen. No és necessari demanar cap permís.

El projecte va adreçat a joves a partir dels 14 anys, i comptarà amb una comissió tècnica que s'encarregarà d'actualitzar periòdicament el cens de parets i vetllar pel bon funcionament del projecte. La comissió està formada per tècnics municipals i per membres de l'entitat Organització Zero.
GrafitLa presentació del Project G - Catàleg de Murs per a la realització d'Obres d'Art Mural – es farà el dissabte 19 de març a la Zona esportiva de Vilanova i la Geltrú. Durant tot el dia es faran activitats concentrades al mur de L'Estadi (rambla dels Països Catalans) i a l'Skate Park.

Paral·lelament s'obrirà un concurs per escollir la imatge del projecte i s'iniciaran els treballs d'identificació de totes les parets disponibles, amb la voluntat que a finals de maig ja es puguin fer les sol·licituds de reserva d'espais. Fins aleshores, les persones interessades a fer un grafit o que vulguin conèixer més a fons el projecte es poden adreçar a l'Oficina Jove de Vilanova i la Geltrú i demanar més informació.

Els detalls del Projecte es publicaran a l'espai de Joventut del web de l'Ajuntament de VNG, i estarà sotmès a les al·legacions i propostes ciutadanes que puguin sorgir durant el termini d'un mes, a partir de la seva aprovació pel Ple Municipal. Aquestes aportacions es podran fer per instància a l'OAC o bé a través de la Carpeta Ciutadana.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00