Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/03/2013

Millorar la qualitat de vida de la població és l'objectiu de la Regidoria de Salut

La prevenció és clau per millorar la qualitat de vida i evitar el col·lapse dels serveis sanitaris  La prevenció és clau per millorar la qualitat de vida i evitar el col·lapse dels serveis sanitaris

Aquest matí s'ha presentat l'Informe d'Indicadors de Salut de Vilanova i la Geltrú elaborat per la Diputació de Barcelona. La ciutat és sana i està dins la mitjana catalana pel que fa a mortalitat, naixements, o malalties comunes

Responsables tècnics i polítics en matèria de salut han assistit aquest matí a la presentació de l'Informe d'Indicadors de Salut de VNG. Un informe que ha de servir per avaluar i planificar les polítiques municipals d'intervenció en matèria de salut pública, perquè identifica les necessitats de salut de la població.

El regidor de Salut, Francesc Sànchez, ha explicat que aquest document ha de ser un dels punts de partida del Pla de Salut Local, que s'haurà de redactar en els propers mesos amb el treball transversal de tots els ens que treballen en l'àmbit de la salut a la ciutat, com la pròpia Regidoria, el Consorci de Salut del Garraf, el Consorci de Serveis a les Persones, o els ambulatoris. "La nostra intenció és millorar la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes, amb poques accions i els pocs recursos de que disposem, incidint sobretot en la prevenció, que permet millorar la qualitat de vida amb pocs recursos", ha dit. En aquest sentit, ha posat l'exemple de la potenciació de l'esport per prevenir els problemes cardiovasculars, o el foment dels hàbits alimentaris saludables entre la població escolar que s'està duent a terme des de la Regidoria.

Entre els anys 2000 i 2009, la Diputació de Barcelona ha recollit fins a 90 indicadors de salut, dividits en 4 grans àmbits: demografia, salut reproductiva, mortalitat, i morbiditat atesa a nivell hospitalari. "Amb aquesta radiografia de l'evolució al llarg dels anys es pot establir en què és prioritari destinar els recursos", ha explicat Jesús Olivan, cap d'Estadística del Servei de Salut Pública de la Diputació.

Les dades mostren que Vilanova i la Geltrú és una ciutat dins la mitjana. En aquests 10 anys ha incrementat la població prop d'un 25%, amb l'arribada de població immigrada que l'ha rejovenit i ha augmentat els nivells de reproducció. Seguint la tònica catalana, l'edat reproductiva en general ha augmentat, i els dones tenen el primer fill entre els 30 i els 35 anys. També dins la mitjana, la interrupció voluntària de l'embaràs es dóna en un de cada 5 casos. Pel que fa a mortalitat, els incidents càrdiovasculars i els tumors són les principals causes. Val a dir que a VNG hi ha molts habitants de més de 84 anys, una franja d'edat en la que hi ha moltes necessitats, i que l'Ajuntament haurà d'abordar en els propers anys.
Els tècnics de la Diputació recomanen també incidir en les mesures preventives, especialment en casos com el càncer de pulmó, que recorden que és evitable en molts casos.

L'acte de presentació de l'Informe ha comptat amb la presentació de l'alcaldessa Neus Lloveras, del regidor Francesc Sànchez, i de Josep Oliva, diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00