Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/07/2013

VNG impartirà de forma exclusiva la nova FP dual de manteniment ferroviari

 La nova formació professional dual comença el curs 2013-2014 a l'Institut Lluch i Rafecas i als taller de RENFE     La nova formació professional dual comença el curs 2013-2014 a l'Institut Lluch i Rafecas i als taller de RENFE

L'Institut Lluch i Rafecas és l'únic de l'estat que impartirà aquest cicle formatiu de grau mig gràcies a un conveni entre la Generalitat i Renfe.

L'Institut Lluch i Rafecas de Vilanova i la Geltrú serà l'únic centre educatiu de l'estat espanyol que impartirà a partir del curs vinent la Formació Professional dual de manteniment ferroviari. Mitjançant un conveni formalitzat entre el Departament d'Ensenyament de la Generalitat i Renfe-Operadora, l'institut vilanoví oferirà el Cicle Formatiu de Grau Mig (CFGM) de manteniment de material rodant ferroviari.

L'assoliment d'aquest cicle formatiu a la ciutat era un dels reptes que s'havia fixat la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en el Pla d'Acció Municipal. Amb aquest rerefons, al febrer de l'any passat es va constituir a la capital del Garraf, la Mesa d'Educació Ferroviària, formada originàriament per l'Ajuntament de VNG; Museu del Ferrocarril; Renfe-Integria; Ferrocarrils de la Generalitat; UPC i l'Institut Lluch i Rafecas i que va incorporar posteriorment altres socis col·laboradors com el sindicat UGT i l'Escola Tècnica de Manteniment de RENFE, amb l'objectiu de fer de Vilanova i la Geltrú, capital educativa del sector ferroviari.

Ahir a la tarda l'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras; la regidora d'Educació, Ariadna Llorens i la directora de Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, Montserrat Llobet van presentar aquesta nova modalitat de Formació Professional dual que es posa en marxa a partir del setembre a la ciutat. La regidora d'Educació va evidenciar "l'alegria per aquest acord que hem anat treballant des del territori i que ha fet possible que Vilanova i la Geltrú ostenti la capitalitat educativa en l'àmbit ferroviari". La regidora Llorens va referir-se al fet que "al segle XIX l'arribada del ferrocarril a VNG va ser possible gràcies a la feina de moltes persones, una d'elles era un enginyer de nom Francesc Xavier Lluch i Rafecas. Al segle XXI, l'Institut que porta el seu nom farà possible posar una peça que feia falta a la ciutat, aquest nou cicle formatiu". En aquest sentit la regidora ha manifestat que "ens faltava aquest àmbit de l'educació per a joves per continuar lluitant contra l'atur juvenil".

Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials Barcelona Comarques de la Generalitat, Montserrat Llobet, va afirmar sobre el fet que hagi estat Vilanova i la Geltrú qui hagi obtingut aquest cicle formatiu que "en la decisió que l'FP dual de manteniment ferroviari es faci a VNG ha estat decisiu el fet de comptar amb aquest ecosistema específic al voltant del sector ferroviari i també la Mesa d'Educació Ferroviària que ha donat un impuls i ha fet un treball que ha possibilitat obtenir aquest cicle formatiu". Així mateix, Montserrat Llobet va voler posar en valor el lideratge de l'Ajuntament de VNG a l'hora de fer realitat els objectius marcats per aquesta mesa educativa.

fp 2 L'alcaldessa, Neus Lloveras i la regidora d'Educació, Ariadna Llorens, en la presentació del nou cicle formatiu dual de manteniment ferroviari

Finalment l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras va expressar la satisfacció en nom de la ciutat per haver aconseguit aquest cicle formatiu ja que "estem treballant molt des de tots els àmbits per reivindicar aquesta capitalitat en el sector ferroviari". Així mateix, l'alcaldessa de la ciutat va dir que "hem d'estar orgullosos de poder participar en aquest canvi de model educatiu que està impulsant el departament d'Ensenyament per formar persones especialitzades en alguna professió aprofitant que a Vilanova i la Geltrú tenim aquests tallers que són una de les empreses més importants de la ciutat".

En la presentació del nou Cicle Formatiu dual de manteniment ferroviari també hi van assistir alguns dels membres de la Mesa d'Educació Ferroviària com el director del màster ferroviari de la UPC, Ignasi Perat; el responsable Alt Penedès-Garraf del sindicat UGT, Francesc Rica i la directora i el cap d'estudis de l'Institut Lluch i Rafecas, Susana Igual i Llorenç Guari, respectivament. En aquest institut el curs vinent s'impartirà també un segon cicle formatiu dual, en aquet cas de grau superior, de sistemes de telecomunicacions informàtics.

Trets innovadors de l'acord entre Generalitat i Renfe-Operadora
Segons ha donat a conèixer el departament d'Ensenyament de la Generalitat l'acord conté tres aspectes innovadors com ara que l'ensenyament es durà a terme a l'institut Lluch i Rafecas i als tallers de Renfe a VNG; que és una formació de model dual pel qual RENFE es compromet a incorporar 15 alumnes amb beca de formació i perquè és el primer conveni en l'àmbit ferroviari. D'altra banda, la resta d'alumnes del grup de manteniment ferroviari, fins a 25, s'acolliran a pràctiques en empreses del sector. La Generalitat també ha confirmat que en breu s'obriran les inscripcions per seguir aquest itinerari. L'alumnat que finalitzi la formació d'aquest itinerari obtindrà a més del títol de tècnic en manteniment de material rodant ferroviari, un diploma del projecte formatiu desenvolupat.

VNG, capital educativa del sector ferroviari
Amb l'assoliment d'aquest CFGM, Vilanova i la Geltrú completa la formació en aquest àmbit que actualment ja compta amb una oferta d'estudis superiors a través del Màster ferroviari de l'EPSEVG de la UPC.

Aconseguir els estudis de grau mig de manteniment ferroviari era el primer objectiu pel qual treballava la Mesa d'Eduació Ferroviària des de la seva constitució. Amb tot, també es pretenia posicionar Vilanova i la Geltrú com a capital del ferrocarril de Catalunya en base al fet que la ciutat ja és un model educatiu, divulgatiu, cultural i patrimonial del sector, amb elements estratègics com l'estació de Renfe-Rodalies; el Museu del Ferrocarril; els tallers Renfe-Integria; l'EPSEVG; el Centre Tecnològic i Neàpolis, la Biblioteca i la Residència de la UPC.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00