Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/04/2014

Vilanova commemora el 75è aniversari de l'exili republicà

Acabada la guerra civil espanyola, centenars de milers de persones es van exilar en direcció França  Acabada la guerra civil espanyola, centenars de milers de persones es van exilar en direcció França

L'Ajuntament penjarà la bandera republicana el cap de setmana, i es faran lectures de poemes, un manifest, conferències i exposicions

Garraf per la República, l'Ajuntament de VNG i la Comissió per la Memòria Històrica organitzen diverses activitats en commemoració del 75è aniversari de l'exili republicà.

Des de Garraf per la República s'ha fet una crida a la ciutadania per penjar banderes republicanes als balcons.
Aquest dissabte, 12 d'abril, l'Ajuntament de VNG penjarà al balcó la bandera republicana fins al dia 15.
El mateix dissabte a les 12 del migdia es farà un acte a l'Espai de repòs del cementiri municipal amb la presència de Neus Benavent, presidenta de Garraf per la República; Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; i Marijó Riba, regidora de Cultura.
L'acte inclou la lectura d'un manifest, i un recital de poesies sobre l'exili a càrrec de diferents entitats ciutadanes (iaioflautes, Dones amb Memòria, La Frontissa, Garraf per la República i la col·laboració d'una poeta de Dones de Piera).
A les 7 de la tarda l'Institut d'Estudis Penedesencs ha organitzat la conferència "La memòria positiva de la República", a càrrec d'Albert Tubau, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.
A les 9 del vespre se celebrarà un sopar republicà al restaurant Casablanca.

Diumenge l'activitat es trasllada al Museu del Ferrocarril, on a les 12 h les Dones amb Memòria parlaran dels testimonis de la República, i a les 13 h l'Amical Mauthausen ha organitzat una visita comentada a l'exposició "Resistents i deportades".
També es projectarà la pel·lícula "El retratista", sobre el mestre Benages, amb una posterior taula de debat al Pòsit de Pescadors.
D'11 a 20 h l'entitat Garraf per la República posarà una paradeta amb articles republicans al passeig marítim davant la Pasífae.

Dilluns 14 a les 19 h es farà la conferència "Dones de la República", a càrrec d'Isabel Pérez, a la Casa Olivella.
Finalment, dimarts 15 a les 19 h, al centre cívic La Geltrú, l'Amical Mauthausen presentarà l'experiència del viatge a un camp de concentració, a càrrec de l'alumnat de l'Institut Lluch i Rafecas i coordinat per Albert Pons.

75è aniversari de l'exili republicà (1939-2014)
Després de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona el 26 de gener de 1939, la fi de la Guerra civil a Catalunya era qüestió de pocs dies. L'Exèrcit republicà en retirada i grans columnes de refugiats van omplir tots els camins que conduïen cap al nord, en direcció a la frontera amb França. A les darreries de gener i la primera setmana de febrer, contingents nombrosos de refugiats civils i de tropes col·lapsaven ciutats com Girona i Figueres mentre esperaven que s'obrís la frontera per accedir als departaments de la Catalunya del Nord. Sota bombardejos aeris i penalitats de tota mena, el 10 de febrer de 1939 al voltant de 475.000 persones, moltes d'elles també procedents d'altres zones de l'Estat espanyol, havien deixat Catalunya i havien travessat els Pirineus. Aquest èxode era la plasmació de la derrota republicana i de l'ocupació franquista de tot el Principat.
Setanta-cinc anys després d'aquella desfeta s'organitzen diferents actes d'homenatge, de commemoració i de difusió d'aquells fets tan transcendents per al nostre país que, alhora, vol ser un homenatge a totes les persones que van viure aquelles dramàtiques circumstàncies.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00