Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/06/2013

Cursos de construcció amb terra

El bloc de terra comprimida que es podia veure a la fira és l'evolució de la tova o 'adobe'  El bloc de terra comprimida que es podia veure a la fira és l'evolució de la tova o 'adobe'

El CRIA acull aquest estiu quatre cursos per aprendre les tècniques de construcció amb terra, recuperant tècniques ancestrals amb l'aplicació de tècniques innovadores

El passat 8 de juny, durant la segona Fira Ambiental, cridava l'atenció a la rambla Principal la parada de l'associació Etcèterra, que promou la construcció ecològica i responsable a través d'activitats de sensibilització, artístiques i educatives.
Són moltes les persones que es van aturar a veure com es construïa un mur amb BTC (blocs de terra crua comprimida), que és l'evolució de l'adobe, una tècnica de construcció que s'utilitza des de l'antiguitat arreu del món. Una part de l'Alhambra de Granada, una part de la muralla xinesa, diverses cases particulars de la nostra ciutat.... són moltes les construccions que han estat fetes amb terra i han perdurat al llarg dels anys.

Partint d'aquesta idea, l'arquitecta vilanovina Alba Pawlowsky es va interessar per la construcció bioclimàtica, i va estar estudiant a CraTERRE, un centre de recerca i laboratori especialitzat en la construcció en terra a Grenoble, França. De nou a Vilanova, ha creat aquesta associació amb la intenció de sensibilitzar la ciutadania en el coneixement d'aquestes tècniques, i d'oferir assessorament i formació a tothom qui hi estigui interessat.

Es tracta de sensibilitzar a tots nivells, tant a professionals de la construcció com als potencials habitants de les cases de terra. De fet, els impulsors de la iniciativa pensen que és important sensibilitzar els escolars, ja que són els habitants de les cases dels futur, a més dels futurs arquitectes i constructors.
Així, a partir de dissabte vinent, el Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament subvenciona part d'uns cursos que Etcèterra ha organitzat al Centre de Recursos i Informació Ambiental.
Concretament són 4 cursos. El primer, "Arrebossats de terra", es fa en una sola sessió, a escollir entre els dies 29 o 30 de juny, o 6 o 7 de juliol. La sessió pràctica es farà els dies 13 i 14 de juliol a l'Hort de l'Avi, al torrent de la Pastera davant la Torre del Moro.
El segon curs es titula "Tècniques mixtes terra-palla", amb terra alleugerida, i es farà a l'Hort de l'Avi els dies 10 i 11 d'agost.
El tercer, "Construcció amb adobe i BTC", es pot fer els dies 3 i 4 d'agost, o el 10 i 11 de setembre a l'Hort de l'Avi.
I finalment, "Construcció amb tàpia", amb terra encofrada i compactada, es pot fer els dies 17 i 18 o 24 i 25 d'agost, també a l'Hort de l'Avi.
Les sessions al CRIA són gratuïtes, i la resta costen 50 euros en horari de dissabte i diumenge de 10 a 13 i de 15 a 18h.
Les places són limitades i cal fer una inscripció prèvia a través de la pàgina web, on podeu trobar tota la informació: www.etceterra.weebly.com
També podeu trucar al telèfon 609.650.512.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00