Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

16/11/2015

Vilanova i la Geltrú homenatja l'historiador vilanoví Albert Virella i Bloda

Una taula rodona i el descobriment d'una placa a la casa on va néixer Virella ara fa cent anys ocuparan l'agenda cultural del cap de setmana

Aquest mes de novembre es commemora el centenari del naixement de l'historiador local Albert Virella i Bloda. La Comissió Albert Virella, de caràcter municipal i encarregada d'organitzar diferents actes per reivindicar la memòria i el llegat historiogràfic d'Albert Virella i Bloda, organitza per divendres 20 de novembre a les 19 h al Castell de la Geltrú una taula rodona que durà per títol "Albert Virella i Bloda de prop. Una visió personal de l'historiador vilanoví". L'acte serà moderat per l'arxivera municipal Sílvia Manuel i comptarà amb les intervencions de Sixte Moral, exalcalde de Vilanova i la Geltrú; Albert Tubau, historiador vilanoví i president de l'Institut d'Estudis Penedesencs; i Rafel Mestres, director de l'Arxiu Comarcal del Garraf, que glossaran la personalitat de Virella des d'un punt de vista polític i historiogràfic destacant, igualment, diversos aspectes i anècdotes recordats per unes persones que van tractar Virella personalment.

I dissabte 21 a les 17 h es descobrirà una placa commemorativa al domicili on va néixer Albert Virella, al número 4 de la rambla de la Pau. L'acte d'homenatge comptarà amb l'assistència de Joan Solé Bordas, que va publicar el Retrat dedicat a l'Albert Virella i Bloda.

A més, durant tot aquest mes de novembre, la Biblioteca Víctor Balaguer dedica La Vitrina a Albert Virella i Bloda.
Notícia relacionada

Albert Virella i Bloda,historiador i estudiós de les viles de la comarca del Garraf i del Penedès, va néixer a Vilanova i la Geltrú el 21 de novembre de 1915. Va aconseguir conjugar la dedicació professional amb la seva gran passió, els estudis de temàtica local i comarcal, amb articles de divulgació i nombroses obres biogràfiques. La seva obra la conformen prop de tres-cents cinquanta treballs que són la seva bibliografia, i que apareixen perfectament referenciats en el llibre ‘Bibliografia 1934-1995', coordinat per Francesc Xavier Puig Rovira. Virella i Bloda va ser un pioner arreu de Catalunya en el tema dels estudis d'història local, una tasca que ha anat passant de la curiositat a l'especialitat, en un camí fet a partir de la tenacitat, la curiositat i la paciència, sempre amb un caràcter autodidacta.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00