Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

30/08/2012

Nova edició de les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya

Esbart català Sant Martí de l'Ateneu de Torrelles de Llobregat Esbart català Sant Martí de l'Ateneu de Torrelles de Llobregat

El grup hongarès Corvinus Közgáz i l'esbart català Sant Martí de l'Ateneu de Torrelles de Llobregat actuaran a VNG el dia 9 de setembre

En el marc de les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, l'Auditori Eduard Toldrà de la nostra ciutat. acollirà el proper 9 de setembre, a partir de les 19 h, una actuació conjunta del grup hongarès Corvinus Közgáz i l'esbart català Sant Martí de l'Ateneu de Torrelles de Llobregat. Els grups estaran acompanyats de dues formacions musicals en directe, autòctones de cada un dels països. El Grupet és la formació musical que acompanyarà l'actuació de l'Esbart Sant Martí de l'Ateneu Torrellenc de Torrelles de Llobregat i la ballada conjunta del grup català i l'hongarès.

El conjunt folklòric Corvinus Közgáz (Hongria) va ser fundat per estudiants de la Universitat Corvinus de Budapest i al llarg dels seus seixanta-quatre anys d'història ha experimentat nombrosos canvis. Des del 2007, Inci Deffend i Gergo Sánta lideren el grup, i l'han retornat a la professionalitat i a l'autenticitat inicials. Fins ara han creat dues produccions originals que han guanyat la competició nacional de folklore i diversos festivals hongaresos. Aquest grup ha actuat en les institucions més conegudes de Budapest, com el teatre de l'Opereta, el Palau de les Arts o el teatre Thália. 

Hongaresos
Corvinus Közgáz

Quant a l'Esbart Sant Martí de l'Ateneu Torrellenc, a Torrelles de Llobregat l'any 1966, una colla de joves amb inquietuds i ganes de fomentar la cultura catalana van crear l'Esbart Sant Martí. Des de llavors, el seu objectiu principal ha estat donar a conèixer el significat i bellesa de la dansa catalana com identitat del Poble Català, considerant que la dansa és una excel·lent manera de comunicació i expressió. Amb aquests temps l'esbart ha anat creixent, ha incorporat danses de nova creació al repertori i ha fet actuacions en diverses ciutats d'Espanya i d'Europa, com Berlín o Moscou. En els darrers anys, l'Esbart Sant Martí ha ideat nous espectacles per tal d'explicar a la seva manera parts destacades de la cultura catalana i, amb un cos de dansa consolidat, els ha donat a conèixer en escenaris especials d'arreu de Catalunya.

Les Jornades Internacionals Folklòriques

Les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF) són un festival de divulgació folklòrica, organitzat per l'associació Adifolk. Aquesta és una entitat sense ànim de lucre declarada d'utilitat pública amb seu al Castell de Montjuïc de Barcelona, i membre de la Federació d'Ateneus de Catalunya. Celebrades per primera vegada a Barcelona el 1972 per iniciativa de l'Esbart Lluís Millet, obraven sota el lema de Les danses dels pobles pel nostre poble, alternant els seus esbarts amb grups d'arreu del món. El 1979 el radi d'acció es va ampliar a tot Catalunya.

Els grups actuen per diverses poblacions catalanes, en un ventall amplíssim que ha anat engrandint-se amb el temps, ja que aquelles 13 poblacions del primer any de les JIF-Catalunya, poden arribar a la quarantena. Les actuacions es fan al carrer, a les places, pavellons municipals, teatres o casals. Des de Llívia fins a Sant Carles de la Ràpita, i des de Barcelona fins a Bellpuig, durant dotze dies s'apleguen més de 50.000 espectadors a l'entorn de les Jornades. En els 39 anys de recorregut de les JIF, hi han participat més de 200 grups d'un total de 76 països i 7 comunitats autònomes.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00