Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/04/2016

Combatre la pobresa energètica, una prioritat per al govern municipal

A VNG es realitzen auditories energètiques als domicilis de famílies derivades per Serveis Socials   A VNG es realitzen auditories energètiques als domicilis de famílies derivades per Serveis Socials

La Regidoria de Serveis Socials, conjuntament amb la de Medi Ambient, porta a terme diverses iniciatives per pal·liar les dificultats d'algunes famílies per afrontar les factures dels subministraments bàsics

 A la sessió plenària de l'Ajuntament de VNG del passat 4 d'abril, el Grup Municipal de la CUP va presentar una moció pel compliment de la Llei 24/2015, amb accions específiques relacionades amb la pobresa energètica. La regidora de Serveis Socials, Gisela Vargas, va exposar aleshores com treballa el govern vilanoví per combatre la pobresa energètica.

L'anomenada “pobresa energètica”, derivada de la crisi econòmica i social que patim des de fa anys, fa referència a les nombroses famílies amb dificultats per a afrontar les factures dels subministraments bàsics d'electricitat, gas i aigua.
Segons la regidora, “Tot i que des dels serveis socials municipals s'atén cada persona com un tot, tenint en compte no només la pobresa energètica, sinó també les dificultats per pagar els aliments o la roba; les accions i els recursos destinats per l'Ajuntament de VNG per fer front a situacions de pobresa energètica són importants i han estat reconegudes per d'altres administracions com la Diputació de Barcelona”.

Els professionals de serveis socials han rebut formació específica sobre pobresa energètica per part de l'Agència Local de l'Energia, i també sobre la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.
VNG disposa de l'Agència Local de l'Energia, un espai especialitzat per atendre qualsevol demanda de la ciutadania en general i, també, d'aquells ciutadans derivats tant pels serveis socials com per l'Oficina Local de l'Habitatge.

Vilanova i la Geltrú és una ciutat pionera pel que fa les auditories energètiques. A través del projecte “Sumem Energies”, promogut conjuntament per les regidories de Medi Ambient i de Serveis Socials amb la col•laboració de la cooperativa social ECOL3VNG i la Universitat Politècnica de Catalunya, es realitzen auditories als domicilis de ciutadans derivats per serveis socials per tal de detectar i modificar les causes de consums de subministraments inusualment elevats. Petites actuacions que poden anar des de modificar la potència contractada d'algun subministrament, fins a canvis tan senzills com l'arranjament d'una aixeta o la substitució de bombetes, accions que poden significar un estalvi de fins al 20% del consum.
El projecte “Sumem energies” compta per a aquest 2016 amb un pressupost de 20.000 euros, i inclou també els tallers d'economia domèstica que es duen a terme periòdicament per oferir informació pràctica sobre estalvi de recursos energètics, donant pautes per reduir la despesa en factures i consums.

La regidora de Serveis Socials explica que “Les persones beneficiàries d'aquestes auditories són usuàries de serveis socials, i hi accedeixen sempre derivades pels professionals que en detecten la necessitat. Al llarg del 2015, tothom qui ho ha necessitat hi ha pogut accedir, i amb un temps d'espera mínim”. El 2015 es van fer més de 50 auditories energètiques, i enguany la Diputació de Barcelona en finança 20 més, amb la qual cosa l'Ajuntament està en disposició de realitzar-ne fins a un centenar.

A banda, destaca l'esforç del govern municipal per evitar talls en els subministraments, que aquest 2016 destinarà 110.000 euros en forma d'ajuts econòmics a les famílies més necessitades.

L'objectiu del govern en l'àmbit de la pobresa energètica, diu Gisela Vargas, “és treballar amb seriositat, rigor i professionalitat, posant tots els mecanismes al nostre abast per reduir al mínim el patiment de les famílies en situació de pobresa a la nostra ciutat”.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00