Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/11/2016

Jornada sobre els efectes del silenci en la memòria col·lectiva

L'objectiu és reflexionar sobre els efectes que han tingut en la identitat individual i col·lectiva uns fets del passat del país que segueixen estant molt presents

Sota el títol “I Jornada de psicoanàlisi i societat. Els efectes del silenci”, s'ha organitzat per dissabte 5 de novembre a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer una jornada de reflexió sobre els efectes del silenci en la memòria col·lectiva, que vol reflexionar sobre la transmissió intergeneracional del trauma psíquic, des de la guerra civil fins a l'actualitat.

Se celebrarà a la Biblioteca Museu Victor Balaguer, amb aforament limitat. Per això cal fer inscripció prèvia a: elipsy10@gmail.com

L'objectiu d'aquesta 1a jornada és reflexionar des de diferents àmbits sobre els efectes que han tingut en la identitat individual i col·lectiva uns fets del passat d'aquest país que segueixen estant molt presents. Fets que abracen des de la guerra civil de 1936, passant per la dictadura, fins a la transició.

La jornada està organitzada per El·lipsy, Associació d'Estudis de Psicologia i Psicoanàlisi, i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de VNG.
Des de l'organització es creu que, malgrat l'ocultació deliberada, aquests fets continuen ocupant un lloc central en l'imaginari social i segueixen tenint conseqüències en l'inconscient individual i en la subjectivitat de les diverses generacions implicades. El silenci i la negació han sigut la resposta a uns fets que provoquen la repetició de símptomes de generació en generació.
En psicoanàlisi es valora la paraula i l'escolta, i es reconeix el preu que es paga en l'àmbit psíquic per silenciar per la força esdeveniments que conformen la nostra realitat externa i interna. La memòria és un patrimoni col·lectiu individual de gran valor que ens permet, entre altres coses, construir la nostra identitat. I és que les persones som la nostra memòria.

El programa de la Jornada de dissabte, que començarà a tres quarts de deu i acabarà a les 3 de la tarda, compta amb una inauguració per part de Lluís Ochoa, , psicoterapeuta i psicoanalista president d'El·lipsy; i Teresa Llorens, tercera tinència d'alcaldia i regidora de Cultura, Convivència i Equitat.
Tot seguit començaran les ponències. La primera, titulada “Fem memòria, recuperem la història”, anirà a càrrec d'Albert Tubau, historiador i president de l'Institut d'Estudis Penedesencs.
La segona, “Impactes psicosocials i trames biopolítiques de la guerra en la impunitat dels crims del franquisme: 1936-2016”, anirà a càrrec de Rubén A. Benedicto, doctor en psicologia social, especialitzat en temes referents als impactes psicosocials produïts en situació de guerra i violència política.
A un quart de 12 començarà el debat moderat per Lluís Ochoa, i a les 12 serà el torn del testimoni a càrrec del taller de Dones amb memòria.
Després de la pausa-cafè, a les 13.15 h es podrà escoltar la ponència de Llibert Ferri, periodista, excorresponsal a l'Europa de l'Est, titulada “Rússia, sense dol ni memòria”.
Anna Miñarro, psicòloga especialista en psicologia clínica i psicoanalista, co-directora de la recerca Trauma psíquic i transmissió intergeneracional, pronunciarà la ponència “El rastre (rostre) de la violència. Trauma i transmissió entre generacions”.
A un quarts de tres començarà el debat moderat per Mercè Coca, psicòloga i psicoanalista, i a tres quarts de tres acabarà la jornada amb la música del Quartet de corda de l'Escola Conservatori municipal, amb Maria Ausejo, Cristina Ausejo, Carla Laguna i Aina Herrada, acompanyades de la professora Elisabet Garrigosa, que interpretaran el 1r i 2n moviment del quartet núm. 8 en do menor (op.110) de Shostakovich.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00