Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

05/05/2015

La conferència de la doctora Dolors Bramon 'Parlem de l'Islam i fem-ho bé' omple la sala d'actes de l'IMET

Moment de la conferència Moment de la conferència

Una vuitantena de persones participen en una conferència on la voluntat era clarificar alguns dels termes mal emprats referents a l'Islam

Dolors Bramon, professora d'estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona, va ser dimecres passat a Vilanova i la Geltrú per impartir la conferència Parlem de l'Islam i fem-ho bé: la terminologia no és innocent. La sala d'actes de l'IMET es va omplir de gom a gom per conèixer la importància que té la terminologia que s'empra a l'hora de parlar de l'Islam i els errors que es cometen en utilitzar determinades paraules lligades a la religió per justificar actes violents, completament contraris als preceptes musulmans.

L'acte va ser presentat pel regidor de Promoció Econòmica, Turisme, Comunicació i Premsa i Joventut, Gerard Figueras, qui va agrair a la conferenciant la seva aportació professional i acadèmica en un tema de tanta actualitat.

Per la seva banda, Dolors Bramon va tractar al llarg de la seva xerrada la diferent terminologia que s'usa, sobretot a través dels mitjans de comunicació, per parlar de l'Islam i de tot el que gira al seu voltant, i en va analitzar el seu ús, sovint el seu mal ús. "És un error utilitzar llenguatge religiós per una cosa perversa com és el terrorisme". Va intentar projectar una mica de llum en paraules com el gihad que, a banda d'enfrontament, també vol dir esforç o repte, i també va explicar que no és ajustat utilitzar l'adjectiu islàmic per anomenar un territori on es practiquen actes violents i que ni tan sols té les característiques d'un Estat. Per explicar-ho va fer un breu repàs històric i geogràfic, incidint en l'ús d'alguns d'aquests termes tant en els llibres sagrats com en els diccionaris de la llengua actuals.

La conferència va aplegar diversitat de públic: professionals de diferents àmbits, homes i dones del col·lectiu musulmà de la ciutat, membres d'entitats i ciutadania en general que, un cop acabada la ponència, va poder participar en un torn de paraules obert, plantejant les seves preguntes i manifestant les seves opinions.

Aquest acte s'emmarca dins de la tasca de sensibilització que des de la Regidoria de Convivència i Equitat es du a terme amb l'objectiu d'afavorir la convivència i la cohesió social. En aquest sentit, l'Ajuntament vol promoure el reconeixement i el respecte a les diferents creences i religions i, des de la laïcitat, vetlla per garantir el dret a la llibertat religiosa, tot afavorint un marc estable de diàleg entre les diferents creences de la ciutat.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00