Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

06/09/2016

La Biblioteca Museu Balaguer projecta el documental 'Les set vides d'Eduard Toda'

Eduard Toda l Museu de Bulaq, El Caire Eduard Toda l Museu de Bulaq, El Caire

La cinta difon la vida del viatger, egiptòleg i erudit reusenc Eduard Toda i Güell

Aquest divendres, a partir de les 19.30 h, la sala de lectura de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer acollirà la projecció de Les set vides d'Eduard Toda, realitzat per Ramon Masip, Toni Orensanz i Manel Vinuesa.

El documental es va estrenar el 24 de juliol i és una de les iniciatives centrals de l'Any Toda que impulsen l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya en el 75è aniversari de la seva mort.

El treball també recull la relació de Toda amb Víctor Balaguer i, en conseqüència, amb la Biblioteca Museu Balaguer i els seus llegats egipci, xinès, sard...

Primer egiptòleg de l'Estat espanyol, diplomàtic a la Xina i a Egipte, "descobridor" del català de l'Alguer, erudit de la Renaixença, reconstructor dels monestirs de Poblet i d'Escornalbou, un dels bibliòfils més gran de la història... Malgrat el seu incommensurable llegat i la seva vida de pel·lícula, Eduard Toda i Güell (Reus, 1855-Monestir de Poblet, 1941) encara és, per a molts, un autèntic desconegut. Per tal de contribuir a reparar aquest oblit i acostar al gran públic la figura del prohom reusenc, s'ha realitzat aquest documental, produït per Mabs i Making Movies.

Respostes a l'entorn de Toda
A través d'un exhaustiu treball periodístic, i amb l'ajut d'especialistes coneixedors del personatge, Les set vides d'Eduard Toda reconstrueix la trajectòria i la figura de Toda i recorre espais claus de la seva vida, alhora que en difon aspectes inèdits. El seu títol fa referència a les múltiples facetes vitals que va desenvolupar.

El documental, d'una hora de durada, dóna resposta a qüestions que envolten aquesta figura clau en la història de Catalunya de finals del darrer terç del segle XIX i de la primera meitat del XX. Un personatge d'altra banda fascinant, comparable a Ali Bey, Reginald Johnson o Lawrence d'Aràbia. Un personatge que, en paraules dels autors del documental, captiva a tothom qui en té notícia.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00