Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

06/02/2014

Vilanova i la Geltrú commemora el Dia Internacional contra la mutilació genital femenina

Sadio Marega    Sadio Marega

Una jornada formativa i la lectura d'un manifest, centren les activitats per commemorar aquesta data

Avui dijous, 6 de febrer, es commemora el Dia Internacional contra la mutilació genital femenina. Una pràctica que pateixen en l'actualitat al voltant de 140 milions de dones i nenes i que, a més de ser una violació dels drets humans, els hi produeixen, en la majoria dels casos, greus problemes de salut

A Vilanova i la Geltrú s'han organitzat diversos actes amb l'objectiu de conscienciar la població, sobre aquests fets. Amb aquesta voluntat s'ha organitzat una jornada formativa sobre les "Pràctiques de control de la sexualitat femenina" durant la qual, experts en aquesta temàtica, han parlat dels motius que sostenen aquestes pràctiques i com s'aborden des de l'atenció primària. Durant la jornada també s'ha presentat el Protocol d'Actuacions per a la prevenció i actuació de la mutilació genital femenina (MGF), de que disposa l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Una eina organitzativa per prevenir, actuar i reparar aquesta forma de violència masclista. Aquest protocol, tal i com ha explicat la regidora de Serveis Socials, Blanca Albà, és un instrument que cal saber aprofitar. "Aquest és un protocol molt treballat, en el que hi ha participat professionals de diversos sectors. És una eina que ens ha d'ajudar a controlar aquesta pràctica, que sovint la imaginem com un cas llunyà, sense adonar-nos que és més proper del que ens pensem".
Jornada sobre la MGFSala Noble, Casa Olivella

En el protocol es contemplen tres procediments diferents, l'àmbit de la prevenció, l'àmbit de la sospita o risc de mutilació i l'àmbit de la consumació. En cadascun d'ells s'han marcat objectius i funcions de cada servei, i s'han establert els professionals de referència a la ciutat, principalment serveis sanitaris, serveis educatius, cossos policials i serveis municipals bàsics.

Els participants a la jornada d'aquest matí han fet una aturada per assistir a la Lectura del Manifest en contra de la MGF, a càrrec de Sadio Marega, representant de l'Associació Diappo AK Teranga. Abans de la lectura, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha agraït als professionals que, des de diversos àmbits i sectors, treballen per combatre aquesta pràctica que, malauradament, encara pateixen i patiran moltes nenes i dones arreu del món.

Per tal d'eradicar la mutilació genital femenina existeix un Programa Conjunt de les Nacions Unides gràcies al qual s'ha aconseguit que més de sis mil comunitats africanes hagin optat per abandonar aquesta pràctica, consistent en l'extirpació parcial o total dels genitals externs femenins o altres lesions als òrgans genitals femenins per raons culturals, religioses o d'altres finalitats no terapèutiques.

En un àmbit més proper, la Generalitat de Catalunya impulsa taules locals arreu del país, en col·laboració amb els Ajuntaments i Consells Comarcals, per tal d'obtenir un bon seguiment de cada situació i escollir un treball en xarxa des de tots els àmbits.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00