Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

10/06/2014

VNG commemora el Tricentenari divendres amb lectures i música al Teatre Principal

Albert Tubau, Neus Lloveras i Marijó Riba  Albert Tubau, Neus Lloveras i Marijó Riba

L'acte central vol ser un reflex de les diferents entitats, col·lectius i persones que hi participen

La música i la lectura de textos seran els elements principals de l'acte del Tricentenari a Vilanova i la Geltrú. Divendres, a partir de les 20h, el Teatre Principal acollirà la commemoració institucional dels 300 anys des de 1714. L'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras, ha destacat la voluntat de l'esdeveniment que "si per alguna cosa destaca és per l'amplitud de punts de vista que inclou. Vol ser un acte plural, obert a tothom".

Presentat per la periodista Anna Poch, passaran per l'escenari del teatre l'actriu Montserrat Obrador, la compositora i pianista Elisabet Raspall, l'estudiant Hajar El Khadiri, la Coral Fratello Sol, el gestor cultural Jordi Medina, la violoncelista Liudmila Kojina, el periodista Francesc-Marc Àlvaro, el músic i docent Jordi Paulí, la historiadora Montserrat Comas, el tenor Carles Masdeu, la pianista Maria Josep Carbonell, l'historiador Albert Tubau, l'estudiant Bernat Soler i el capellà Pere Milà.

La regidora de Cultura, Marijó Riba, ha volgut destacar que les lectures i les actuacions musicals s'han seleccionat "en clau local i de qualitat, buscant gent representativa de la cultura i el pensament, és un acte institucional de ciutat, hem buscat persones representatives del col·lectius i sectors de la ciutat."

Albert Tubau, membre de la Comissió del Tricentenari i una de les persones que intervindrà a l'acte ha explicat que la selecció de textos comença al segle XVIII i va fins a l'actualitat. Els autors escollits son Baldiri Reixac, Joan Ramis, Bonaventura Carles Aribau, Víctor Català, Mercè Rodoreda, Marta Rojals i Albert Sánchez Piñol. Les lectures pertanyen a diferents gèneres com la prosa, la poesia o l'assaig i interpreten el moment en el qual van ser escrits. Per Tubau "l'esperit de la tria dels textos és la diversitat, la transversalitat. Des del primer moment hem tingut clar que volíem aglutinar aquestes sensibilitats".

L'acte central del Tricentenari a Vilanova i la Geltrú és un acte obert i gratuït, tot i que caldrà disposar d'entrada que es podrà recollir a la taquilla del Teatre Principal des d'una hora abans de l'espectacle. Canal Blau TV emetrà en directe l'esdeveniment.PROGRAMA DE L'ACTE INSTITUCIONAL DEL TRICENTENARI

Presentació i conducció de l'acte:
Anna Poch , periodista

Parlaments:
Marijó Riba , regidora de cultura
Miguel Angel Gonzàlez, membre Comissió Memòria històrica de Vilanova i la Geltrú
Neus Lloveras, alcaldessa


Programa:

Lectura: “De la llengua cathalana” (Baldiri Reixac, 1749), a càrrec de Montserrat Obrador, actriu.
Música: “Presència” (Elisabet Raspall), a càrrec d'Elisabet Raspall, compositora i pianista.

Lectura: “Llibertat” (Joan Ramis, 1769), a càrrec d'Hajar El Khadiri, estudiant.
Música: “Cànon de la pau” (Francis Terral), a càrrec de la Coral Fratello Sol i direcció de José Manzano i Daniel Tirado.

Lectura: “La Pàtria” (Bonaventura Carles Aribau, 1833), a càrrec de Jordi Medina, gestor de cultura i patrimoni. Membre de la Comissió del Tricentenari de Vilanova i la Geltrú.
Música: “El cant dels ocells” (popular tradicional), a càrrec de Liudmila Kojina, violoncel·lista de la Camerata Eduard Toldrà.

Lectura: “Carnestoltes” (Víctor Català, 1901), a càrrec de Francesc-Marc Àlvaro, periodista.
Música: “La cançó del lladre” (popular tradicional), a càrrec de Jordi Paulí, músic i docent.

Lectura: Carta de Mercè Rodoreda a Anna Murià (1940), a càrrec de Montserrat Comas, historiadora.
Música: "A l'ombra del lledoner" (Eduard Toldrà, sobre un poema de Tomàs Garcés), a càrrec de Carles Masdeu, tenor, i Mª Josep Carbonell, pianista.

Lectura: “O ara o mai. Per una cultura catalana majoritària” (Joan Fuster, 1981), a càrrec d'Albert Tubau, historiador i membre de la Comissió del Tricentenari de Vilanova i la Geltrú.
Música: “Declaració” (Elisabet Raspall), a càrrec d'Elisabet Raspall, compositora i pianista.

Lectura: “Creients” (Marta Rojals, 2011), a càrrec de Bernat Soler, estudiant.
Música: “Sarabande”, 3a Suite per a violoncel (J. S. Bach), a càrrec de Liudmila Kojina, violoncel·lista de la Camerata Eduard Toldrà.

Lectura: “Victi vincimus” (Albert Sánchez Piñol, 2013), a càrrec de Pere Milà, capellà.
Música: “La Muixeranga d'Algemesí” (popular tradicional) / “La Balanguera” (Amadeu Vives), a càrrec de Jordi Paulí, músic i docent.

“Els Segadors”, Himne Nacional de Catalunya.
A càrrec de la Coral Fratello Sol i direcció de José Manzano i Daniel Tirado.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00