Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

12/05/2015

El patrimoni de la ciutat creix amb els 'Disparates' de Goya, que tornen a Vilanova

Un dels gravats de Goya que es va trobar a la Masia d'en Cabanyes    Un dels gravats de Goya que es va trobar a la Masia d'en Cabanyes

A partir de dissabte es podrà visitar a la Masia d'en Cabanyes el nou Espai Goya, on s'exposaran els dotze gravats que pertanyen a la col·lecció dels Cabanyes

Els gravats de Goya "Los Disparates" tornen a la Masia d'en Cabanyes a partir d'aquest dissabte 16 de maig, en el marc de la Nit dels Museus. Les dotze estampes de Goya que es van trobar a la Masia s'han restaurat i es podran visitar de nou al Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes.

El procés va començar el 2012, quan Rosa Vives, catedràtica de la UB, va autentificar aquests gravats que havien estat a la biblioteca i als magatzems de la Masia d'en Cabanyes. L'excepcionalitat dels gravats rau en que són proves pòstumes, d'assaig, amb alt valor documental i de gran qualitat. I el fet que es trobessin a la Masia posa de relleu la sensibilitat de la família Cabanyes per l'art, la ciència, la cultura i la seva vocació de col·leccionistes al llarg dels segles XIX i XX.

Els gravats de Goya s'exposaran en un espai especialment remodelat i dissenyat, en el què l'obscuritat tindrà molt protagonisme, ja que és present en l'obra de Manuel de Cabanyes i en la de Goya: imatges de nocturnitat, foscor, ombra i misteri. També s'ha volgut dissenyar l'espai en la penombra amb la finalitat que les peces tinguin el pes i el protagonisme que mereixen, i puguin ser contemplades sense interferències.

El projecte també contempla que els visitants coneguin i descobreixin el fil conductor que ha portat els Goya a la Masia d'en Cabanyes: la sensibilitat dels Cabanyes per l'art, les hipòtesis sobre l'adquisició dels "Disparates" i la seva arribada a la Masia d'en Cabanyes, l'excepcionalitat dels gravats i el context en què es van crear, els enigmes que hi ha darrera de cada un dels gravats en aquest camí creador del Romanticisme a la modernitat, la llibertat creativa de Goya, i la difícil interpretació de la producció d'aquesta sèrie.

En el desenvolupament del projecte, el Consell Comarcal del Garraf ha rebut el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que a través dels arquitectes municipals ha portat la direcció de les obres. La intervenció s'ha pogut fer amb el suport rebut per part de la Diputació de Barcelona, que permetrà també en els propers mesos executar altres millores a la Masia que s'han planificat conjuntament amb l'Ajuntament. Unes intervencions de millora que ja han rebut el vist-i-plau de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, responsable dels monuments que tenen atorgat el reconeixement de Bé Cultural d'Interès Nacional.

Amb aquesta intervenció, els gravats de Goya, que estaven penjats a la biblioteca i passaven desapercebuts, ara passen a ser un element molt singular de la Masia d'en Cabanyes.
Des del 16 de maig fins a finals de juny, el Centre d'Interpretació del Romanticisme oferirà a l'Espai Goya la visita guiada i comentada: "El Col·leccionisme i Goya a la Masia d'en Cabanyes". Durant la Nit dels Museus la visita serà a les 19 h i a les 22 h.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00