Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

17/06/2014

La música i les paraules, protagonistes de la commemoració del Tricentenari a VNG

l'Acte institucional del Tricentenari, al Teatre Principal       L'acte institucional del Tricentenari, al Teatre Principal

La fortalesa i capacitat de resistència de la identitat catalana van ser els trets destacats en les intervencions

El Teatre Principal es va omplir divendres en l'acte institucional de commemoració del Tricentenari a Vilanova i la Geltrú. La música i la lectura de textos van protagonitzar una vetllada organitzada amb la voluntat de recordar la nostra història, aportar elements de reflexió i debat sobre el futur del país i de ser un reflex de la pluralitat de la societat vilanovina. 

Tricentenari 1

La periodista Anna Poch va ser l'encarregada de conduir l'acte, que va començar amb els parlaments. L'alcaldessa, Neus Lloveras, va posar de relleu "la fortalesa de la identitat catalana, la nostra capacitat de resistència, de lluita pacífica, d'integració de la diversitat per continuar creixent com a nació, cosa que ens permet avui ser així, com som, i dir ben fort que no ens podran eliminar mai". La regidora de Cultura, Marijó Riba, va recordar que "commemorem una derrota que va comportar pèrdua de drets i afebliment del pes polític i cultural d'un territori amb identitat pròpia. Ara bé, al cap de 300 anys, ens continuem manifestant per evidenciar que, malgrat l'esdevenir de la història, no hi ha hagut pèrdua de consciència nacional. I ens continuem manifestant per a reivindicar els drets d'una cultura, d'una comunitat cultural i, per tant, d'una comunitat política i social". Per part de la Comissió del Tricentenari, Miquel Àngel Gonzàlez va recordar els efectes de l'ocupacio borbònica i va afirmar que "a la nostra ciutat després de tres-cents anys d'ocupació, hem estat capaços d'invertir els signes dels temps reconstruint una cultura que ens intenten manllevar encara avui, així com mantenir una voluntat política incòlume, però recurrentment torpedinada. Des de dins i des de fora."

Tricentenari 3

L'acte va prosseguir amb lectures de textos combinades amb actuacions musicals. L'actriu Montserrat Obrador va llegir "De la llengua cathalana" (Baldiri Reixac, 1749). Tot seguit la pianista i compositora Elisabet Raspall va interpretar la peça "Presència" composada per ella mateixa. 

Tricentenari 4

L'estudiant Hajar El Khadiri va llegir "Llibertat", de Joan Ramis (1769). La música va anar a càrrec de la Coral Fratello Sol, dirigida per José Manzano i Daniel Tirado interpretant el "Cànon de la pau" (Francis Terral). 

Tricentenari 5

Jordi Medina, gestor de cultura i patrimoni i membre de la Comissió del Tricentenari, va ser el següent en intervenir, llegint "La Pàtria" de Bonaventura Carles Aribau (1833). Liudmila Kojina, violoncel·lista de la Camerata Eduard Toldrà va interpretar seguidament "El cant dels ocells" (popular tradicional). 

Tricentenari 6

El periodista Francesc-Marc Àlvaro, va llegir "Carnestoltes", de Víctor Català (1901) i el músic i docent de Jordi Paulí el va acompanyar amb "La cançó del lladre" (popular tradicional). 

Tricentenari 7

Montserrat Comas, historiadora, va posar la veu a una carta de Mercè Rodoreda a Anna Murià (1940) i el tenor Carles Masdeu, va cantar "A l'ombra del lledoner" d'Eduard Toldrà, sobre un poema de Tomàs Garcés. M. Josep Carbonell va fer l'acompanyament al piano. 

Tricentenari 8

L'historiador i membre de la Comissió del Tricentenari Albert Tubau va llegir "O ara o mai. Per una cultura catalana majoritària", de Joan Fuster (1981) i novament la pianista Elisabet Raspall va interpretar una peça pròpia, "Declaració".

Tricentenari 10 

"Creients", un text de Marta Rojals (2011) també formava part de la selecció de lectures, en aquest cas amb la veu de l'estudiant Bernat Soler i l'acompanyament musical de la violoncel·lista Liudmila Kojina interpretant "Sarabande", 3a Suite per a violoncel (J. S. Bach). 

Tricentenari 11

La darrera lectura va anar a càrrec del capellà Pere Milà, amb "Victi vincimus" d'Albert Sánchez Piñol (2013). Jordi Paulí va interpretar la "La Muixeranga d'Algemesí" (popular tradicional) i "La Balanguera" (Amadeu Vives).

La vetllada va cloure amb la interpretació conjunta per part de la Coral Fratello Sol i Jordi Paulí d'"Els Segadors", Himne Nacional de Catalunya.

La commemoració del Tricentenari a VNG continua amb activitats diverses programades fins la tardor. L'organització de totes aquestes activitats corre a càrrec de la Comissió del Tricentenari formada per representants d'entitats i col·lectius de la ciutat així com per persones a títol individual. Veure més fotos AQUÍ

Programa d'actes del Tricentenari AQUÍ

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00