Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

24/09/2014

Sessió sobre la revitalització industrial de Vilanova i la Geltrú

Dues ponències i una taula de debat van configurar una sessió densa i plena de propostes

L'auditori de Neàpolis va acollir ahir al vespre una sessió de ponències i debat entorn la revitalització industrial a Vilanova i la Geltrú. Aquest acte va estar organitzat per l'ADEG i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb el patrocini de FIACT Assegurances i Banc de Sabadell; i la col·laboració especial d'ACCIO de la Generalitat de Catalunya.

Jordi Solé Tuyà, president de l'ADEG; Joan Candelario, gerent comercial de FIACT Assegurances; i Salvador Hernández, director de Zona de Banc de Sabadell al Garraf van ser els encarregats d'obrir la sessió. Tuyà va proposar fer un recorregut històric sobre la indústria a Vilanova i la Geltrú, analitzant la situació actual i obrint un debat sobre el seu futur. Va destacar el "Pla Estratègic d'Activitat Econòmica com un model de col·laboració público-privada a seguir."

A la primera ponència, el vicepresident de l'Institut d'Estudis Penedesencs, Albert Tubau va fer un recorregut des del segle XIX fins el XXI de la història industrial de Vilanova, i considera que "el model industrial de la ciutat ha d'estar basat en l'eclecticisme entès com a diversitat selectiva." A la segona ponència, el periodista Xavier Canalis va donar la dada que a la darrera dècada la industria local ha perdut mil treballadors. Després d'analitzar i criticar les propostes de CiU i PSC de Vilanova i la Geltrú fa tres anys respecte la indústria va proposar "fixar un full de ruta pels pròxims vuit anys per a la recuperació industrial." Ambdues ponències van ser presentades per Isidre Also, secretari general de l'ADEG.

La taula de debat posterior va estar formada per Gerard Figueras, regidor de Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; Francesc Rica, secretari general de la UGT al Garraf; Albert Rodríguez, delegat de CCOO al Garraf; i David Andreu, vicepresident de l'ADEG. La taula va ser moderada per Joan Carles Lluch, gerent de Neàpolis.

Per David Andreu "els factors de reindustrialització i els factors de desindustrialització són sempre exògens i per tant no controlables. Ara tots els territoris veïns estan competint pel mateix, per atreure indústria. Som millor que ells? La resposta és probablement no. Cal trobar noves sortides, plantejar estimular la captació d'empreses, l'emprenedoria i cooperar." Albert Rodríguez considerà "un avantatge de la comarca és l'alt nivell formatiu de la ciutadania, mentre que hi ha el greu inconvenient d'una pobra inversió pública que històricament rep el territori i la poca ocupació que genera aquest fet. Hi ha manca de polítiques industrials. Estem perseguint els mateixos objectius que l'any 1981 i el 2002. Cal canviar les polítiques per canviar els resultats." 

Francesc Rica afirmà que una "manera de fer que les indústries locals no marxin i creixin és el simplificar les normatives municipals i autonòmiques. Cal millorar el preu del sòl industrial i la col·laboració entre empreses."  Gerard Figueras en la seva intervenció va destacar que el "primer semestre de 2014 hi ha hagut una baixada sostinguda de l'atur al Garraf. Cal remarcar però que hi ha dificultats per actuar des de l'administració pública per tal de simplificar les tramitacions. El que sí estem fent a nivell local i comarcal es treballar per crear relacions i aliances amb empreses, i mantenir viu el Pla Estratègic d'Activitat Econòmica." Aquesta taula de debat, que va estar moderada per Joan Carles Lluch, gerent de Neàpolis, va donar pas a la cloenda de la sessió amb la presència de Jordi Troté, director de Territori, Relacions Institucionals i Afers Interdepartamentals d'ACCIO; i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras

Troté va dir que "hi ha un objectiu comú a Catalunya que és la reindustralització. Les empreses vénen a hores d'ara a Catalunya perquè és un país que té talent i gent amb vocació industrial. Som la regió número 1 en captació d'inversions estrangeres. Tot i que no és fàcil, això passa perquè hi ha un govern sensible amb aquestes qüestions que ha ajudat a crear un context positiu."  Finalment, Neus Lloveras va mostrar preocupació donat que "hi ha la percepció que el govern no està interessat en la revitalització industrial, i això està molt lluny de la realitat. Ens haurem d'explicar millor. S'ha treballat des del Node, s'han establert col·laboracions amb la UPC, es vol atraure Formació Professional Específica, hem anat a vendre el port a diferents indrets, hem procurat per espais com el Cowork de Neàpolis, i molt més. És important tenir en compte la importància històrica de la indústria a Vilanova i la Geltrú, i és molt important fer un esforç per recuperar-la ara que hi ha indicis de recuperació econòmica. La ciutat està preparada per acollir sectors estratègics com les TIC o el sociosanitari. Cal buscar interaccions i aliances estratègiques.” Per acabar, l'alcaldessa va voler donar "un missatge de confiança perquè tenim moltes fortaleses i un futur esperonador."

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00