Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/11/2016

Les biblioteques municipals col·laboren amb La Marató 2016

Des d'avui mateix ja es poden adquirir llibres per un euro        Des d'avui mateix ja es poden adquirir llibres per un euro

Enguany La Marató es dedica als ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Les biblioteques hi col·laboren amb la campanya ‘Llibres x 1€’ i amb una xerrada

A partir d'aquest dilluns 14 de novembre i fins al 14 de desembre la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú col·laborarà amb l'acció Llibres x 1€: col·labora amb la Marató.

Durant aquests dies els usuaris de les biblioteques Joan Oliva i Armand Cardona trobaran un espai amb llibres procedents de donatius, baixes, etc. que els usuaris es podran emportar amb una aportació d'1 euro. Les biblioteques municipals impulsen aquesta iniciativa amb la voluntat de col·laborar amb els projectes d'investigació triats per a aquesta edició.

La novetat d'aquest any és l'organització de la xerrada informativa Ictus, com detectar-lo RÀPID, a càrrec de la Dra. Catalina Serra Carbonell, presidenta de la filial del Garraf de l'Acadèmia de Ciències mèdiques i de Salut de Catalunya i Balears, i del Dr. Alfons Moral Pijaume, cap de secció de neurologia del Consorci Sanitari del Garraf. Organitzada per la Fundació La Marató de TV3 amb la col·laboració de la Regidoria de Salut, tindrà lloc a la biblioteca Joan Oliva el dijous 24 de novembre a les 20 h.

La Marató 2016, que enguany es realitzarà el diumenge 18 de desembre, es dedica a la recerca al voltant de l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindran una discapacitat motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens tenen una discapacitat causada per un ictus.
També es tractaran les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les provocades per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.

Catalunya compta amb una xarxa puntera d'equips de recerca en ictus i amb uns protocols d'actuació que funcionen amb gran eficiència, com el "codi ictus". Tot i això, cal seguir investigant per detectar i evitar les causes d'aquestes lesions, minimitzar o, fins i tot, curar les discapacitats que se'n deriven i avançar en les teràpies de rehabilitació física, logopèdica, psicològica i cognitiva per a totes les persones afectades per les malalties d'aquesta edició.

La Marató és un projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que, ara per ara, no tenen curació definitiva.
Els fons que recapti La Marató 2016 suposaran una injecció significativa en el camp de la recerca del cervell i la medul·la espinal, un àmbit complex de la biomedicina que s'aborda des de més de 15 especialitats professionals.
Gràcies a les aportacions que des de l'any 1992 s'han realitzat al voltant de la Marató, més de 700 projectes de recerca s'han desenvolupat en institucions científiques, principalment de Catalunya, però també de l'Estat Espanyol i d'àmbit internacional. En total, més de 4.000 investigadors s'han beneficiat directament del suport econòmic per continuar portant a terme els seus estudis.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00