Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

03/04/2014

L'Institut d'Estudis Penedesencs rep la Creu de Sant Jordi

La Creu de Sant Jordi la reben persones o entitats al servei de Catalunya     La Creu de Sant Jordi la reben persones o entitats al servei de Catalunya

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya

El Govern de la Generalitat ha distingit amb la Creu de Sant Jordi 27 persones i 15 entitats que s'han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

L'Institut d'Estudis Penedesencs ha estat guardonat per l'interès de la tasca que du a terme aquest centre, dedicat a l'estudi, la promoció i la difusió del patrimoni cultural, històric i científic de les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. A partir del 1977 ha projectat amb eficàcia aquest espai al conjunt del país, des del suport de la societat i la col·laboració amb les administracions.

La regidora de Cultura Marijó Riba felicita l'entitat i celebra, com a sòcia, que l'IEP hagi rebut la distinció. "S'ho mereix, perquè fa molts anys que lluiten i tenen com a objectiu això que ara tots defensem, que és cohesionar i projectar el territori. Hem de celebrar-ho des de Vilanova perquè som una de les grans ciutats d'aquest Àmbit Penedès i, com a tal, tenim la obligació d'impulsar polítiques de cohesió del territori, de col"laborar en la construcció d'una sòlida i coherent estructura territorial del país des de la perspectiva cultural, d'infrastructures, d'activitat econòmica, i també d'identitat".

Es tracta d'una manera, segons Riba, "de destacar i evidenciar les singularitats pròpies del territori Penedès, i l'IEP s'ha erigit en la institució referent per tal d'aconseguir-ho". En aquest sentit, les regidories de Cultura dels municipis del Vendrell, Vilafranca del Penedès i VNG ja estan treballant de manera estable per coordinar, complementar i promocionar les respectives ofertes culturals. Una mesa que treballa de la mà de l'IEP i que ha d'anar creixent en el futur.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

Des de la nostra ciutat, entitats com l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer van mostrar el suport a aquesta candidatura de l'IEP, que també va rebre el suport del ple municipal quan es va presentar. La distinció arriba justament quan el ple municipal d'aquest dilluns 7 d'abril ha d'aprovar una moció presentada conjuntament per tots els grups polítics, el mateix IEP i l'Associació Cultura Penedès en favor de la projecció de l'Àmbit Penedès com a referent cultural. "Una moció que han d'aprovar diversos municipis de l'àmbit, que dóna suport a l'IEP perquè l'Àmbit Penedès esdevingui un referent cultural de país, i que insta el govern de la Generalitat a treballar conjuntament amb aquestes administracions locals per assolir l'objectiu de projecció del Penedès des del punt de vista cultural, fent referència a l'IEP com a institució bàsica per encapçalar aquesta tasca", en paraules de Marijó Riba.

L'Institut d'Estudis Penedesencs
L'Institut d'Estudis Penedesencs treballa per a la investigació, l'estudi i la divulgació del patrimoni cultural, històric i científic. Se centra en l'àmbit territorial del Penedès històric, que correspon a les comarques administratives de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i el seu entorn.
Des de la seva fundació el 15 de maig de 1977 ha treballat a favor de la cultura catalana i del territori penedesenc. Al llarg d'aquests 37 anys d'existència l'IEP ha conreat la cultura del nostre país en tots i cadascun dels 47 municipis de les comarques penedesenques. La tasca desenvolupada per l'IEP ha contribuït al progrés cultural i al desenvolupament social del Penedès.
La llarga i intensa trajectòria de l'Institut d'Estudis Penedesencs ha comptat amb el suport de la societat penedesenca i de les administracions locals, comarcals i nacionals. Amb aproximadament un miler de socis, dotze seccions en funcionament i una mitjana de 120 activitats anuals, l'IEP ha esdevingut un centre d'estudis de referència a nivell de Catalunya. Membre de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i de l'Institut Ramon Muntaner, ha sabut projectar el Penedès a la resta del país, i s'ha implicat decididament en els grans projectes nacionals.
Es tracta d'una associació d'interès social dedicada a la investigació, l'estudi i la divulgació de la història, l'art, el patrimoni, el folklore, la llengua, la toponímia, la literatura, la geografia, l'arqueologia, la bibliografia, les ciències naturals i les ciències socials, entre d'altres objectius.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00