Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/12/2015

Es presenten diversos treballs de restauració de la platja Llarga

S'han invertit 18.000 euros per a la millora d’hàbitats i l’eliminació d’espècies invasores

El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gerard Llobet, ha presentat els diferents treballs de restauració que s'han dut a terme a la platja Llarga. La presentació als mitjans de comunicació s'ha fet a l'indret on s'han dut a terme aquestes accions per un cost total de 18.000 euros. Això ha estat possible gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya per al finançament d'actuacions en els espais naturals protegits. Llobet ha explicat que "ja fa anys que estem treballant a platja Llarga. Al contrari del que passa a molts llocs, aquí estem en un procés de desurbanització i renaturalització de l'espai. La platja Llarga és un dels espais més singulars del litoral entre Barcelona i Tarragona i, a mesura que disposem de fons, anem intervenint com ho hem fet ara. Es tracta sobretot de treure runa, elements de l'antiga urbanització que es va fer aquest sector, i espècies invasores, alhora que mantenim i introduïm les plantes autòctones. És un procés que serà llarg però hi ha una clara voluntat municipal de seguir treballant per la recuperació de l'ecosistema de la platja Llarga. El sistema de dunes s'està recuperant, i les plantes autòctones estan agafant més protagonisme, però encara queda molta feina a fer. De moment anem actuant per fases i segons la disponibilitat que tinguem de recursos econòmics."

La platja Llarga és un reducte del delta del riu Foix que es troba inclòs dins l'inventari de zones humides de Catalunya, i es també un espai estratègic en el marc de la recomanació europea sobre la gestió integrada de zones costaneres. A l'actualitat la platja Llarga es troba dins un procés de recuperació i restauració naturalística, amb l'objectiu de preservar el paisatge agrari mediterrani i dels antics aiguamolls litorals. Degut a l'inici del procés d'urbanització que es va donar a aquest espai, i que es va deturar ja fa anys, hi ha moltes zones que no s'han pogut naturalitzar completament.

La vegetació pròpia d'aquest espai ha anat desenvolupant-se. Tot i això, el fet d'existir molts elements de l'antiga urbanització, així com abocament de runa incontrolats en el passat, les diferents plantes tenen algunes dificultats per adaptar-se i créixer en aquest entorn, mentre que paral•lelament, hi ha espècies invasores que es desenvolupen amb facilitat. Aquestes infraestructures artificials, sumats als abocaments de runa dificulten el bon desenvolupament de les comunitat vegetals pròpies del litoral. En un estudi fet per Barcelona Regional, per encàrrec de l'Ajuntament, s'identificaven diferents zones crítiques on calia una actuació per tal d'anar restituint l'espai amb ecosistemes propis. En aquest sentit a hores d'ara s'ha actuat a la zona de la rere duna i a la comunitat de les plantes salicòrnia i canyissar. S'ha extret també part de paviments compactes, antics vorals i amuntagaments de runes.
En total s'ha replantat al voltant d'un centenar de salicòrinies i s'han retirat plantes no autòctones com la lonicera o el canyar. També s'ha plantat matollar, i fonoll marí en indrets pedregosos. Així doncs, finalment, s'ha plantat al voltant de 700 unitats de diferents espècies.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00