Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

10/04/2014

Les biblioteques municipals de VNG fan balanç

La biblioteca Joan Oliva està instal·lant un sistema de detecció d'incendis     La biblioteca Joan Oliva està instal·lant un sistema de detecció d'incendis

El 2013 baixa el nombre de nous usuaris i de visitants, i augmenta el fons documental i el nombre de documents prestats

Les dues biblioteques municipals han presentat la seva memòria d'activitats de l'any 2013. En les comparatives entre els anys 2012 i 2013 es pot veure com la biblioteca Armand Cardona ha vist reduïda la població de l'àrea d'influència en més de 1.600 persones. El fons documental de les dues biblioteques ha augmentat, però els títols de revistes han disminuït a tots dos equipaments: de 162 títols el 2012 s'ha passat a 156 a la Joan Oliva, i de 122 a 109 a la Cardona. Pel que fa als títols de premsa diària, a la Joan Oliva se n'ha perdut un. També s'ha reduït un dia d'obertura a la biblioteca de la plaça de la Vila, així com les hores d'obertura. Una altra xifra que ha baixat respecte el 2012 és la de nous usuaris: a la biblioteca Joan Oliva han passat de 1.257 a 1.241, i a l'Armand Cardona de 678 a 589. Entre les xifres que han baixat, també hi ha la del número de visitants a la Joan Oliva, que ha passat dels 174 mil als 166 mil. La mitjana diària de visitants ha baixat de 621 a 584, i de 388 a 378 en el cas de l'Armand Cardona. Tot i que el número de documents prestats ha crescut, la mitjana diària de documents prestats ha disminuït de 330 a 318 a la Joan Oliva, i de 292 a 278 a la Cardona. Pel que fa al préstec interbibliotecari, s'han deixat menys documents a les dues biblioteques, i en el cas de la Cardona també se n'han rebut menys. Finalment, a la Joan Oliva també ha disminuït el darrer any el nombre d'usuaris del servei wi-fi, el nombre d'usuaris del servei d'Internet, i les visites a la web. Les visites al bloc han disminuït en el cas dels dos equipaments.

Entre els punts que han augmentat l'any 2013 respecte el 2012, destaquen el fons documental, els volums per habitant, el nombre de documents prestats, el retorn de documents entre les dues biblioteques, o els amics de Facebook.

La memòria de les biblioteques inclou les conclusions i propostes de futur, entre les que destaquen la de destinar recursos a l'actualització del fons, tant pel que fa a noves adquisicions com per la retirada de fons obsolet.
En el cas de la biblioteca Joan Oliva, el pressupost anual és de 12.000 euros, dels quals se n'han hagut de destinar 2.000 a cobrir la primera fase per la instal·lació de la detecció d'incendis i alarma amb l'objectiu de complir el que marca el pla d'autoprotecció. El fons documental d'aquesta biblioteca ha de ser incrementat per cobrir les peticions dels usuaris, i per això pel 2014 necessita un pressupost superior per la compra de fons documental i per a la realització de la segona fase de la instal·lació de la detecció d'incendis i alarma.

Pel que fa a les activitats, les biblioteques es proposen seguir treballant en la línia d'activitats de petit format, amb poca inversió, prioritzant la inversió en el fons documental.

A nivell d'equipaments, es proposa fer diverses actuacions a la biblioteca Joan Oliva. El 2013 s'ha reparat i adequat amb tres màquines noves l'aire condicionat de la sala d'adults de la biblioteca, s'ha fet pressupost per la primera i la segona fase de la instal·lació contra incendis, i s'han canviat els dispensadors del paper dels lavabos. Ara cal fer la instal·lació de detecció d'incendis i alarma contra incendis d'acord amb la normativa vigent, canviar els miralls i la senyalització dels lavabos, actuacions diverses de pintura i fusteria a la biblioteca, i augmentar les hores de neteja.
Pel que fa a les actuacions a la biblioteca Armand Cardona, s'han fet diferents actuacions amb l'aire condicionat, tot i que no s'han acabat. Ara cal posar penges als lavabos, adquirir i instal·lar un canó fix a la sala d'actes, acabar de reparar l'aire condicionat, i incrementar les hores de neteja.

De cara al 2014 les biblioteques municipals es plantegen treballar en xarxa a nivell de ciutat per donar una oferta més amplia de fons documental, fer activitats i elaborar conjuntament recursos documentals i materials per a la difusió. El treball en xarxa permet millorar la qualitat del servei de biblioteca a nivell de ciutat i optimitzar recursos humans i econòmics.
A nivell de la comarca del Garraf, es coordinaran en el buidat d'articles de fons documental de col·lecció local de la comarca, s'elaborarà la quarta edició de la Guia comarcal del fons local de la comarca del Garraf, en format paper i virtual, i se seguirà fent difusió conjunta d'activitats infantils/hores del conte i dels horaris de les biblioteques de la comarca.

Podeu consultar la memòria sencera aquí


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00