Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/10/2014

Pintura d'història a les col·leccions del Museu Balaguer

Es podrà visitar fins a l'1 de febrer          Es podrà visitar fins a l'1 de febrer

La sala d'exposicions temporals acull una mostra de pintures i gravats de temàtica històrica en el marc dels 150 anys de la Historia de Cataluña y de la Corona de Aragón de Víctor Balaguer

Sota el títol de "Mirades a la col·lecció", el Museu Balaguer ofereix visites temàtiques i petites mostres per donar l'oportunitat al públic d'aprofundir en les seves col·leccions, tant amb l'exhibició de peces del fons que normalment estan desades a les reserves, com amb l'ampliació del discurs sobre les peces exposades de forma permanent a les sales.
En aquesta ocasió s'exposa un interessant conjunt de pintures i gravats de temàtica històrica, un gènere que viu el seu moment d'esplendor a la segona meitat del segle XIX, quan l'Estat espanyol l'implanta com a motiu en els concursos per a les Exposicions Nacionals de Belles Arts. La mostra s'inaugura divendres en el marc de les jornades internacionals que commemoren els 150 anys de la publicació de la Historia de Cataluña y de la Corona de Aragón de Víctor Balaguer.

Les generacions de pintors que es dedicaren a aquest gènere ho feien emprant tècniques en constant evolució, d'aquí que la mateixa escena es pot haver executat des de l'academicisme més pur fins al realisme més vibrant. Les mirades al passat, que durant el romanticisme servien per fonamentar els nacionalismes -exaltant les glòries del país-, després es converteixen en un pretext per desplegar complexes composicions de gran format. A Catalunya aquest gènere no té el mateix protagonisme que a la resta de l'Estat (aquí la clientela és la burgesia), però són molts els artistes catalans que es volen presentar als certàmens oficials o que reben encàrrecs, privats o institucionals, per als quals despleguen un extens repertori de fets i personatges històrics.
En la col·lecció que va atresorar Víctor Balaguer per a la Biblioteca Museu la pintura d'història no hi podia faltar. Per una banda, els formats de gran dimensió van arribar de Madrid amb el dipòsit del "Ministerio de Fomento" (el conegut "Dipòsit del Prado"), del qual encara conservem avui el "Dos de Maig" de Joaquín Sorolla. I de l'altra, la col·lecció personal on hi ha una colla d'escenes històriques relacionades amb la biografia del mateix fundador, i donacions de petit format que eren estudis previs o rèpliques de les obres que es presentaven als concursos.
En aquesta exposició hi ha pintures i estampes del segle XIX, i altres que formen part del dipòsit del Museo del Prado, que complementen el fons de temàtica històrica. S'hi poden trobar noms com Agustí Rigalt, Felip Masó, Francesc X. Amérigo, Manuel Crespo Villanueva, Juan Luna o Cristòfor Alandi.

La mostra es podrà visitar fins a l'1 de febrer de 2015, i al seu voltant s'han programat activitats complementàries, com les visites comentades pels diumenges 23 de novembre, 14 de desembre i 25 de gener a les 12h, Cal fer reserva prèvia al 93 815 42 02 o bé a informació@victorbalaguer.cat. També es faran visites concertades per a grups i visites especials adaptades a grups escolars, amb reserva prèvia.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00