Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

07/07/2016

La CUP, ERC i SOM-VNG denunciem la gestió política nefasta de tot l'afer Tingladu

Nota de premsa de la CUP / ERC / SOM VNG

A l'espera de les negociacions i la decisió dels organitzadors de l'esdeveniment, volem mostrar el nostre descontentament amb la gestió de l'afer i els motius del rebuig a la moció conjunta que vam presentar amb el suport de les entitats vilanovines.

Els grups municipals de la CUP, ERC i SOM-VNG ens reafirmem en la voluntat de blindar el nostre model cultural, basat en la iniciativa de l'associacionisme local. Un blindatge que, en teoria, el govern volia fer efectiu amb la modificació de l'ordenança de soroll aprovada tot just fa uns mesos. Un blindatge teòric que a l'hora de la veritat s'ha esfondrat com un castell de cartes. El que semblava una iniciativa merament resistencialista per conservar els festivals existents, a la pràctica no ha estat ni així. Si ni tan sols podem conservar les iniciatives culturals presents, no volem ni pensar què passarà amb les futures i de nova creació.

La precipitació, l'alarmisme i el fet de posar en risc a darrera hora iniciatives culturals d'aquesta envergadura és preocupant i denota la incapacitat del govern per liderar i gestionar de forma responsable un model cultural com el nostre. És inacceptable que coneixent la situació des de finals de març, no hagi estat fins a finals de juny quan ha posat en coneixement dels organitzadors del Tingladu els dubtes i pors del govern.

Uns dubtes i unes pors provocades per la pressió d'un sol advocat que, a més, no es corresponen amb el redactat de l'ordenança i de la normativa superior, que blinden clarament els actes emmarcats dins les festivitats locals arrelades al municipi. L'article 16.5 de l'ordenança ho estableix clarament: “Atenent a la seva singularitat dins el municipi, quedarà en suspens temporalment el compliment dels objectius de qualitat acústica fixats en aquesta ordenança, en el mapa de capacitat acústica i en la legislació sobre protecció contra la contaminació acústica i restant normativa de desplegament, en relació a les següents activitats festives, culturals i socials de caire tradicional amb arrelament al municipi: Festa Major, Revetlles de Sant Joan i Sant Pere, Festa Major d'hivern (Tres Tombs) i el Carnaval”.

Cal ser molt curosos amb la interpretació que fem d'aquest article i les exigències i limitacions que apliquem a El Tingladu, ja que serien d'aplicació en tots els altres actes relacionats amb festes populars i que superen amb escreix els 85 decibels a façana: concerts, balls, actes populars, Carnaval, etc. Si ara el govern impedeix la celebració del Tingladu a les Neus podem entrar en una roda que posi en perill totes les nostres manifestacions culturals.

De fet, amb la modificació d'aquest article el govern pretenia blindar el Nowa Reggae, el Vida i el FIMPT dins les diferents festivitats (i assegurava que el Tingladu ja estava blindat). Perquè ara el govern municipal ens diu que el Tingladu no forma part de la Festa Major? Per què s'escuda en el cos tècnic de l'Ajuntament per no atorgar-li la llicència?

Podem debatre si la Plaça de les Neus és o no el millor espai per un esdeveniment com El Tingladu. De fet els organitzadors, després de reunir-se amb els veïns, ja ha anat prenent mesures per reduir les molèsties, com la instal·lació d'un limitador de so, la reorientació dels altaveus, la reducció del nombre de grups i de l'horari de finalització, o l'augment del nombre de lavabos. I de cara a l'any que ve, per a la celebració del desè aniversari, han anunciat que canviaran d'ubicació. Podem debatre també si hi ha massa esdeveniments que se celebren en aquesta plaça i acordar que cal equilibrar i limitar-ne l'ús, però en cap cas a dues setmanes de la celebració del Tingladu i posant en risc evident el seu futur i viabilitat econòmica i organitzativa.

Observem com el govern és incapaç de garantir el nostre model cultural i està mancat d'iniciativa i voluntat d'actuar de forma valenta i decidida per preservar-lo. El govern no està a l'alçada i nosaltres no ens quedarem de braços creuats.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00