Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/07/2016

“La regidora de cultura ha de dimitir”

Nota de premsa de la CUP

El canvi d'ubicació del Tingladu, un pas més cap al desmantellament de la Cultura Popular.

Un cop confirmat el canvi d'ubicació del Tingladu i després de mesos d'esdeveniments que han sacsejat la vida cultural vilanovina, la Candidatura d'Unitat Popular de Vilanova i la Geltrú considera que és hora de fer una valoració del que ha passat durant tot aquest temps i de quina ha estat l'actuació de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament.

Des que, ara fa tres mesos, es va fer pública la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·lava la llicència del Nowa Reggae i obligava l'Ajuntament a indemnitzar un grup de veïns del Molí de Mar, l'actuació de la regidoria de Cultura ha estat basada en tres punts: la covardia, la nul·la capacitat de resposta política i el posicionament en favor dels interessos particulars per sobre dels generals, representats pel món de la cultura i de l'associacionisme. Fruit d'aquests tres condicionants, el conjunt de la resposta del Govern ha estat un cúmul de despropòsits amb unes conseqüències que ara mateix són, encara, imprevisibles i nefastes per al model cultural vilanoví.

Ja en un primer moment, sense ni tan sols haver tingut temps d'analitzar a fons la sentència, l'Ajuntament va renunciar al Molí de Mar com a espai per a determinades activitats culturals. Això sí, vista la resposta del carrer, el govern es va posar al capdavant de les mobilitzacions de les entitats i va penjar al balcó del consistori una pancarta amb el lema “No fem soroll, fem Cultura”, una pancarta que, com a resultat de la seva actuació, han hagut de retirar prematurament.

La interpretació de la sentència del Nowa Reggae ha estat feta sempre des del conservadorisme i des de la incapacitat política de solucionar els problemes i de treballar per la vida associativa i per la cultura. La regidoria ha posat sobre la taula informes tècnics i jurídics interns, però no ha estat capaç de demanar cap altra opinió per blindar el model cultural vilanoví. Al contrari, ha estat la Coordinadora d'Entitats qui ha hagut de fer-ho: un informe jurídic encarregat a un prestigiós despatx d'advocats i pagat per la mateixa Coordinadora contradeia les consideracions dels tècnics municipals.

Al mes de maig, la reforma d'alguns articles de l'ordenança de sorolls havia de blindar la celebració de determinades activitats musicals. A l'hora de la veritat, però, s'ha imposat la covardia política i els canvis han estat paper mullat. No es pot entendre, si no és així, que ara es digui que el Tingladu no pot ser tractat com un acte de la Festa Major –i, per tant, no sotmès als criteris generals de l'ordenança i a l'excepcionalitat que preveu l'article 16.5– o que aquestes excepcionalitats que permet l'ordenança no s'apliquen perquè és un festival.
Posteriorment, quan la Coordinadora d'Entitats va proposar la presentació al Ple d'una moció per la preservació de la vida cultural a la ciutat, la primera resposta de la regidora de Cultura va ser demanar als impulsors que la retiressin. Vist que la moció seguia endavant, el Govern se la va fer seva i, en una mostra més d'hipocresia política, hi va votar a favor.

No és acceptable que, tres setmanes abans de la celebració del Tingladu, s'informi l'organització que no se'ls concedirà el permís i se'ls suggereixin alternatives que, en cap cas, no són factibles. El simple fet de proposar-les és, per a nosaltres, un senyal de desconeixement absolut del que representa per a una entitat sense afany de lucre organitzar un acte gratuït d'aquestes característiques o, simplement, de mala fe: nosaltres us proposem una alternativa i, si no l'accepteu, la responsabilitat és vostra. Repetir una vegada i una altra, tres setmanes abans de la celebració del festival, que “no és tan difícil canviar d'ubicació” mostra també una total manca de coneixement del món de la cultura i de respecte per la feina de les entitats. Des de la regidoria, s'ha manifestat repetidament la seva voluntat que el Tingladu es pogués fer, però les pegues han continuat fins i tot després que l'organització proposés la seva alternativa (el Parc de Baix-a-Mar), atès que la celebració del Tingladu al parc implicava el canvi d'ubicació del circ Raluy. Pel que sembla, que una entitat pugui perdre-ho tot no és problemàtic; trastocar els plans d'una empresa privada, en canvi, sí que ho és.

La pèrdua de la plaça de les Neus com a espai per a aquestes activitats –tot i que, pel que sembla, se n'hi continuen programant– se suma a la del Molí de Mar. Tot plegat no és més que un senyal de derrota davant d'un grup reduït de veïns i d'un advocat oportunista que ha aprofitat la finestra oberta per la sentència del Nowa Reggae per fer negoci. Les conseqüències que pot arribar a tenir aquesta decisió per a la cultura popular són imprevisibles.

Això sí, per a la regidoria, el gran problema és que algú pugui tenir una iniciativa que desllueixi el Vot del Poble; la reacció a uns comentaris de membres de diverses entitats de la ciutat sobre aquesta possibilitat van provocar una resposta immediata, desproporcionada i lamentable del govern.

Fa pocs dies, a 48 hores de la seva celebració, l'Ajuntament va prohibir un concert organitzat pel Casal Popular de Vilanova, en un nou cas de menyspreu i de por envers unes hipotètiques represàlies per damunt de la preservació del model cultural que ha caracteritzat la nostra ciutat, dominat per una diversitat i un ric entramat d'associacions i entitats vives i culturalment inquietes.

A la nefasta resposta a nivell polític s'hi ha de sumar una manifesta incapacitat per explicar-se i per calmar els ànims en cerca d'una solució satisfactòria. Tan bon punt es va conèixer la sentència del Nowa Reggae, la regidora de cultura va fer unes declaracions alarmistes en què es posava en dubte la continuïtat del mateix Nowa Reggae i del Vida Festival, arriscant de forma gratuïta el futur dels dos festivals. Més endavant, fruit del nerviosisme i de la pròpia inseguretat, el govern va fer públic un comunicat esperpèntic sobre una possible iniciativa durant el Vot del Poble, que es podia llegir com una amenaça velada cap a les entitats.
En unes declaracions a la ràdio, un membre del govern va insinuar que algunes regidores de la CUP podien tenir un conflicte d'interessos en ser membres actius de l'organització d'El Tingladu. Com si el problema del qual estem parlant fos únicament entre l'Ajuntament i El Tingladu! El govern encara no ha entès que ens estem jugant molt més que un festival: ens estem jugant l'esdevenir de la vida cultural i del teixit associatiu de la ciutat.

Ahir, novament, el govern va deixar palès que no ha entès res, despenjant-se amb una nota de premsa on l'alcaldessa manifestava que tot es devia a un “malentès”.

En resum, el govern ha suspès en cultura. Lluny de ser un facilitador de la vida cultural, n'ha estat el major obstacle. És per això que la màxima responsable d'aquest àmbit, la regidora de Cultura, la senyora Teresa Llorens, ha de dimitir. Ha de dimitir per honestedat, per compromís i per la incapacitat manifesta de resoldre problemes.

És l'hora que el Govern enviï un senyal inequívoc de suport al teixit cultural i de mea culpa en el desgavell generat per la senyora Teresa Llorens. La seva continuïtat l'entendrem com un senyal que el govern creu que ho està fent bé, que aquesta és la forma i el fons de les polítiques que volen per a la nostra ciutat. I la CUP de Vilanova hi està diametralment en contra.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00