Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

28/03/2014

La matinada de diumenge cal avançar els rellotges una hora

A les dues de la matinada seran les tres  A les dues de la matinada seran les tres

Per adaptar-nos a l'horari d'estiu i amb l'objectiu d'estalviar energia, dissabte a la nit dormirem una hora menys

El darrer diumenge de març els països de la Unió Europea avancen els rellotges per adaptar-se a l'horari d'estiu. Així, la nit de dissabte a diumenge, quan siguin les dues caldrà avançar totes els rellotges fins a les 3 de la matinada.

El canvi horari es fa dos cops l'any amb l'objectiu d'estalviar energia. És una mesura que es va començar a adoptar durant la Primera Guerra Mundial, quan alguns dels països implicats van adoptar-la per estalviar combustible. La situació es va repetir el 1973, durant la crisi del petroli, i la majoria de països industrialitzats van adoptar la mateixa mesura per afrontar la complicada situació. A l'estat espanyol s'aplica des de 1974. L'any 2000 la directiva Europea va unificar els dies en els que es produeixen els canvis d'hora a tots els països de la Unió Europea, que són el darrer diumenge de març i d'octubre, respectivament.

Així, el canvi horari és l'avançament i retard d'una hora que realitzem en una setantena de països del món cada primavera i tardor respectivament. La finalitat és reduir el consum global d'energia, fent coincidir l'inici de la jornada laboral amb les hores de llum. Segons l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), l'estalvi domèstic en il·luminació des del canvi d'horari del març fins al d'octubre pot ser d'un 5%.

Segons els experts, el canvi horari afecta el rellotge biològic, i pot provocar trastorns en el son, especialment en infants i persones grans. No obstant, són trastorns temporals que s'acostumen a superar al cap de 2 o 3 dies.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00