Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

22/12/2016

Pràctiques lingüístiques dels alumnes del Servei de Català en establiments col·laboradors

El tirabuixó és un dels símbols de la campanya que anima a utilitzar el català als comerços        El tirabuixó és un dels símbols de la campanya que anima a utilitzar el català als comerços

Els aprenents de català de Vilanova i la Geltrú i de Cubelles valoren positivament les pràctiques que han fet durant el mes de novembre

Les darreres setmanes, els aprenents de català de la capital del Garraf i també els de Cubelles han fet pràctiques lingüístiques en algun dels establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua (VxL) del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que hi ha a les dues poblacions.

Gràcies a la complicitat de la xarxa d'establiments col·laboradors -compromesos a fer la primera atenció als clients en català i a mantenir aquesta llengua, sempre que sigui factible-, els aprenents de català de Vilanova i la Geltrú i de Cubelles han participat en diverses pràctiques de compra en català fora de l'aula. A aquesta activitat, s'hi han sumat també els alumnes de l'Escola d'Adults Teresa Mañé.
En total, a Vilanova i la Geltrú la participació d'alumnes ha estat de 36; 12 de l'Escola d'Adults i 24 del Servei de Català.

El nombre d'establiments adherits al programa Voluntariat per la llengua durant aquesta campanya han estat 42 a Vilanova i la Geltrú i 20 a Cubelles, els quals ofereixen diferents productes i serveis: parades d'alimentació dels mercats municipals; supermercats; establiments de venda de pa, de roba, de material esportiu, de premsa, de llibres, de sabates, de material òptic, de vins i caves, de regals, i, fins i tot, cafeteries.

Es pot consultar la llista dels establiments de Vilanova i la Geltrú en aquest enllaç

En el cas de Vilanova i la Geltrú, aquesta ha estat la sisena ocasió en què els aprenents de català han fet aquesta activitat fora de l'aula. A més, coincidint amb la nova edició, un total de 15 establiments han renovat l'acord de col·laboració amb el Voluntariat per la llengua; cosa que significa que els comerços que ja fa temps que hi col·laboren tenen la voluntat de continuar participant-hi.

Pel que fa a les valoracions recollides a Vilanova i la Geltrú, destaca que un 96% dels alumnes diuen que els han atès sempre en català i un 4% que els han atès parcialment en català.
D'altra banda, els dependents dels 32 comerços vilanovins que han rebut efectivament la visita dels alumnes de català diuen que s'han mantingut en català tota l'estona en el 92% dels casos; cosa que coincideix amb la valoració per part dels alumnes.
Això és especialment significatiu tenint en compte que, segons ells mateixos, no tots els aprenents tenien un nivell de llengua homogeni.

Per tant, les pràctiques de compra en català als comerços i empreses de serveis constitueixen una eina útil per traslladar els aprenentatges lingüístics dels alumnes a un context real i, alhora, ajuden el personal d'atenció al client a fixar-se que la demanda de català no correspon exclusivament als parlants nadius d'aquesta llengua.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00