Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

07/05/2014

La nova ordenança de civisme i convivència busca la cohesió i la convivència social

   rambla Principal, de Vilanova i la Geltrú rambla Principal, de Vilanova i la Geltrú

Després de ser aprovada en el Ple d'abril, el document es troba ara en període d'al·legacions

El Ple municipal del mes d'abril aprovava la nova Ordenança de Mesures per Fomentar el Civisme i la Convivència, una eina que té com a objectiu principal l'establiment d'un marc normatiu de convivència social i respecte mutu, que fomenti la cohesió social, les relacions respectuoses entre la ciutadania, tant a nivell individual com col·lectiu, per tal que tothom pugui desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, d'oci, de trobada i esbarjo, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d'expressions i de formes de vida diverses existents a la ciutat.

El Pla d'actuació municipal 2011-2015, en el marc de l'objectiu de fomentar la convivència i la cohesió social, preveu la creació d'aquesta ordenança com a eina central en la millora de la convivència a la ciutat.

Per a la seva elaboració s'ha tingut en compte un esborrany redactat per una comissió tècnica en l'anterior legislatura, altres ordenances municipals existents al país i el resultat del procés participatiu que es va tirar endavant durant el 2012 amb l'objectiu de conèixer l'opinió majoritària de la ciutadania sobre quines són les actituds ciutadanes a l'espai públic que cal regular a través d'una ordenança i en el qual van participar entitats ciutadanes, joves i ciutadania en general, així com el defensor de la ciutadania i tècnics i tècniques municipals.

Pel que fa a l'abast de l'Ordenança, s'han considerat els aspectes rellevants en l'ús de l'espai públic que no estan regulats actualment en cap ordenança municipal així com la revisió de la normativa municipal existent a fi d'agrupar en un sol text totes aquelles conductes que poden alterar o pertorbar la convivència ciutadana. Cal tenir en compte que hi ha matèries que, encara que tenen relació amb el civisme i la convivència, es troben regulades per altres ordenances municipals atesa la seva complexitat, amplitud o especificitat.

L'Ordenança pretén ser una eina útil que permeti prevenir els conflictes al mateix temps que abordar-ne les conseqüències, per avançar cap a una ciutat on el diàleg i el respecte conformin part del comportament quotidià. En aquest sentit, s'ha aprovat també un Pla d'Acció de Mesures de Foment del Civisme i Convivència; ambdós documents preveuen l'impuls d'actuacions preventives, comunitàries, formatives, educadores i mediadores per promoure els valors de civisme i convivència a la ciutat, de prestació social necessària per atendre convenientment aquelles persones que ho puguin necessitar i reparadores com a mesura alternativa al compliment de les sancions.

L'Ordenança de Mesures per Fomentar el Civisme i la Convivència es troba en període d'al·legacions fins al dia 6 de juny de 2014 abans d'estar plenament vigent. La voluntat del Govern és que a l'estiu ja entri en funcionament.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00