Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

13/07/2016

Vicenç Carbonell rep el Diploma de la Ciutat

Vicenç Carbonell rep el Diploma de la Ciutat de mans de l'alcaldessa   Vicenç Carbonell rep el Diploma de la Ciutat de mans de l'alcaldessa

Reconeixement a la tasca de recuperació de la toponímia i el patrimoni local

Vicenç Carbonell i Virella va rebre ahir el diploma de la ciutat en reconeixement al seu treball i al seu compromís per difondre la toponímia i el patrimoni històric i cultural de la ciutat, la comarca i tot el Penedès. El saló de plens de l'Ajuntament es va omplir de gom a gom per seguir l'acte de distinció de la seva tasca i també de la seva personalitat.
Diploma Vicenç Carbonell 1
El lliurament del diploma de la ciutat va començar amb la intervenció de l'historiador Francesc Xavier Puig Rovira, que va glossar la figura de Vicenç Carbonell així com la seva trajectòria vital i professional. Puig Rovira va destacar els nombrosos articles, treballs i publicacions que l'homenatjat ha realitzat al llarg de la seva vida, en relació a llocs, masies, castells i altres elements de la toponímia local i penedesenca.
Diploma Vicenç Carbonell 2
L'historiador també va donar algunes dades biogràfiques de Carbonell, que va néixer l'any 1934 a Barcelona, va viure la seva infantesa i joventut a Vilanova i la Geltrú i va estudiar carreres tècniques a l'Escola Industrial.

Puig Rovira va destacar els elements que van forjar la personalitat de Vicenç Carbonell, com ara la influència del seu oncle, Albert Virella i Bloda (historiador i medalla de la Ciutat de Vilanova i la Geltrú).

Un dels trets destacats de la personalitat de l'homenatjat, que tothom va esmentar al llarg de l'acte, va ser la generositat de Vicenç Carbonell. "Poques persones han treballat tant per amor i gaudi del treball, sense buscar reconeixement. La seva generositat, sempre a disposició de qualsevol, mereix el reconeixement públic que la ciutat li ha atorgat" va dir Puig Rovira.
Diploma Vicenç Carbonell 5
En el torn d'intervencions dels grups municipals, la portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya, Queti Vinyals, va parlar de la "naturalesa curiosa i incansable" de Carbonell "que et mena cap al coneixement". Vinyals va destacar el treball minuciós de recollida de dades en fitxes que du a terme Vicenç Carbonell des de fa anys, també va mencionar la seva notable producció escrita i li va agrair la feina "d'un valor incalculable. Gràcies per la teva dèria i la teva voluntat".
Diploma Vicenç Carbonell 6
En nom del Partit dels Socialistes de Catalunya, Teresa Llorens va parlar de la participació de Vicenç Carbonell en la vida associativa de la ciutat, tant com a membre de l'Agrupació Excursionista Talaia com de l'Institut d'Estudis Penedesencs. "La seva afició a l'excursionisme l'ha portat a explorar, estudiar i divulgar el territori i l'ha portat a ser una persona activa en el nomenclàtor de la ciutat, ha fet aflorar la toponímia local" va dir Llorens.

Diploma Vicenç Carbonell , 7

La regidoria Glòria Garcia, en nom de Convergència i Unió va parlar de "la mirada curiosa" de Vicenç Carbonell, de la seva generositat i dels "milers d'hores" que ha dedicat a la recuperació de topònims del territori. Garcia va destacar, per exemple, la recuperació dels noms dels "corrals", "que mostren la importància que la transhumància tenia a la nostra zona".

L'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras, també va glossar la figura de Vicenç Carbonell i en va desatacar tant el temps que ha dedicat a recórrer el territori i a fer-ne la descripció com a les "moltes hores passades a les biblioteques" fent recerca en llibres i documents. Lloveras va dir que Carbonell "és patrimoni viu de la ciutat" i que cal vetllar perquè la seva obra "sigui reconeguda i preservada."
Diploma Vicenç Carbonell 8
Després de la intervenció de l'alcaldessa es va fer el lliurament oficial de Diploma de la ciutat. Vicenç Carbonell va intervenir per agrair el reconeixement i per recordar alguns moments de la seva trajectòria vital. Carbonell va fer un recorregut pels seus orígens familiars i per la seva infantesa, així com un repàs per les seves aficions i els seus principals referents. L'homenatjat també va agrair a l'AE Talaia per haver-lo proposat per aquest reconeixement, "m'omple de satisfacció tenir aquesta classe d'amics, encara que m'han posat en un lloc prou incòmode" va dir en clau d'humor.
Diploma Vicenç Carbonell 3
Vicent Carbonell també va parlar sobre les seves recerques més recents, com per exemple la recopilació de malnoms a la ciutat que està fent conjuntament amb altres persones i va dir que "la distinció que se m'atorga m'anima a seguir treballant."

L'acte va finalitzar amb una actuació musical.
 

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00