Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

07/11/2015

El ple municipal aprova les taxes i els impostos per a 2016

La proposta aprovada suposa un increment del 2 % d'IBI per a les primeres residencies, 10% per les segones i grava els pisos buits amb un 12%

El Ple Extraordinari de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest matí la proposta de taxes i impostos municipals per l'any 2016, així com els criteris per concessió ajuts econòmics en els impostos municipals per atendre les situacions especials.

La proposta aprovada amb els vots favorables del govern, l'abstenció d'ERC i el vot contrari de la CUP, Ciutadans, Som VNG i PP, suposa un increment del 2% de l'IBI per als habitatges de primera residència, del 10% els de segona residència i del 12% en el cas dels habitatges buits. Per la resta d'immobles la pujada serà del 7%. En el cas de les taxes, la pujada serà del 5% en el cas de la brossa i del 2% en la resta de tributs, trets dels impostos sobre vehicles i construcció que queden congelats.

La regidora d'Hisenda, Glòria Garcia ha explicat que aquesta és una proposta emmarcada en la situació econòmica de l'Ajuntament que l'any vinent tindrà una càrrega financera de tres milions d'euros, a la que caldrà afegir l'augment ja aprovat de l'1% en les nòmines dels treballadors municipals, i que en total se situa voltant dels 4,3 milions euros. "Des del govern ja ens varem comprometre a aconseguir d'administracions superiors al voltant de dos milions d'euros, però la resta s'havia de treure de la fiscalitat municipal. La nostra proposta inicial era l'augment del 10 % en impostos i el 5% en preus públics. ERC ens ha presentat un proposta alternativa que hem estudiat i considerat que millora la nostra. L'increment impositiu serà menor i ens permetrà millorar la progressivitat dels impostos municipals i mantenir l'actual nivell serveis."

Des del Partit Popular, Carlos Remacha ha explicat el seu vot negatiu dient que "no podem donar suport a aquestes ordenances perquè són negatives i injustes. Ens preguntem com es pot ajudar a la ciutadania i superar el deute a la mateixa vegada." Pel regidor popular aquests impostos són un got d'aigua freda per a comerciants, emprenedors i sobretot pels aturats. "Demanem però al govern que continuïn sumant esforços. Els pressupostos de 2016 han de marcar el futur de la ciutat."

El regidor de Som VNG, Enver Aznar ha afirmat que la seva formació no pot donar suport a uns impostos que són la continuïtat d'un mal sistema "Ara, davant l'increment de taxes s'ha de pagar més per tenir el mateix que ja teníem. És la política del pedaç." El regidor ha agraït l'esforç d'ERC que amb la seva proposta farà que la gent pagui menys, però ha reclamat del govern disposar d'un pla a llarg termini per saber com pagar aquest deute.

El regidor de Ciutadans, Francis Álvarez, ha afirmat que s'ha partit des de propostes inicials equivocades, i que el criteri no havia d'haver estat augmentar la recaptació sinó millorar la gestió. "Creiem que el que se'ns ha presentat no ha estar del tot veraç i exacte. Aquestes taxes penalitzen a la ciutadania en temes tan prioritaris com l'IBI, les escombraries o l'aigua. Creiem que aquesta proposta va en contra del creixement econòmic." Álvarez ha dit que el fet de gravar les segones residències no és un bon missatge per a ningú, com tampoc ho és la pujada de l'IAE.

Des d'ERC, Olga Arnau ha manifestat que des del seu grup es van veure obligats a presentar una proposta social i ajustada a les necessitats actuals. "Per nosaltres és molt important protegir el dret a l'habitatge i per això hem proposat augmentar la pressió fiscal als qui tenen més d'una residencia o pisos buits. Hauríem volgut una congelació en les vivendes de primera residència però això no ha estat possible. Al final l'augment només ha estat de 2% i no del 10% que proposava el govern." La regidora republicana ha afegit que la proposta no és la que més els agrada, però que no aprovar les taxes afectaria a molts serveis, i ha reclamat poder conèixer quin és exactament el deute municipal. Olga Arnau ha acusat el govern de manca de previsió sobre la situació econòmica, però s'ha refermat en la voluntat d'entesa i de diàleg "per aconseguir el nostre ideari de reequilibri, solidaritat i justícia social."

Finalment, Josep Asensio regidor de la CUP ha dit que els hauria agradat poder fer un debat més profund de la proposta, que plantejava inicialment una de les pujades impositives més altes mai proposades. Asensió ha criticat la mala gestió i ha dit que les ordenances eren continuistes i equivocades. "No s'ajusten a cap dada o a cap indicador. Hi ha molt poca imaginació per part del govern. Són una eina que hauria de servir per redistribuir la riquesa. No paga qui més té, i per això no volem ser còmplices d'aquests mecanismes d'empobriment." El regidor de la CUP ha reclamat al govern que busqui eines i acords per poder fer front al deute. En aquest sentit ha proposat pressionar a la banca i anar cap a la banca ètica; gravar les corporacions financeres i explorar la via legal sobre el pisos buits, a qui la CUP proposa gravar fins al 50%.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00