Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/02/2013

L'herbicida amb Glifosat es retirarà progressivament de l'ús en espais públics a Vilanova i la Geltrú

Espai verd municipal sense tractament amb herbicides Espai verd municipal sense tractament amb herbicides

La regidoria de Serveis Viaris provarà productes alternatius per deixar d'utilitzar el Glifosat abans de l'estiu. La iniciativa respon a la moció que es va aprovar al Ple del 14 de gener

El passat 14 de gener, el Ple Municipal va aprovar una moció presentada per la CUP per retirar l'herbicida amb glifosat de l'ús en la jardineria pública. Malgrat la moció instava a una retirada immediata del producte, el mateix Ple va instar la comissió informativa a valorar les conseqüències de retirar el glifosat de manera immediata. En aquesta comissió, amb la presència del tècnic responsable de jardineria, es va optar per seguir la recomanació tècnica de retirar-lo progressivament, per tal de poder provar mesures alternatives. La Comissió, presidida per la regidora de Serveis Viaris, compta amb representats tots els grups polítics.

En aquests moments, els tècnics estan valorant els productes alternatius que estiguin autoritzats pel DARP (Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat) per l'ús en espais públics, i que no continguin el producte qüestionat. En breu s'iniciaran les proves en dos barris de característiques similars, i es valorarà l'efectivitat dels productes amb la voluntat de triar el més adequat per la seva aplicació a partir de finals de la primavera, una vegada s'abandoni definitivament l'ús de l'herbicida Roundup. Quan s'hagi pres la decisió de manera consensuada amb les empreses de jardineria, es notificarà als grups polítics del consistori i a l'APMA els barris escollits, i es facilitarà les fitxes tècniques dels productes que s'utilitzaran en la prova.

Denúncia

Paral·lelament, aquesta setmana l'associació ecologista APMA ha denunciat l'Ajuntament per incompliment de la moció del 14 de gener. En aquets sentit, la regidora de Serveis Viaris i Mobilitat Glòria García ha manifestat que l'Ajuntament no ha incomplert cap acord, ja que l'acta de la comissió informativa del 22 de gener reflecteix la conformitat de tots els grups polítics en el procés de retirada progressiva del producte glifosat, i de cerca de productes alternatius. Els serveis jurídics municipals informen en relació a un possible incompliment, que l'aplicació "immediata", administrativament no és un terme cronològic, sinó que implica l'acompliment d'un procediment, d'una legalitat. Les mateixes fonts adverteixen que en qualsevol modificació d'una relació contractual s'ha de valorar també la conseqüència que té en el contracte. La decisió del Ple sobre la no utilització d'un producte afecta la concessionària del servei de jardineria i cal valorar-ne els aspectes jurídics i econòmics.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00