Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

11/05/2015

Es publica 'Quan els pilars s'ensorren'

La darrera jornada de l'exclusió social es va celebrar al novembre         La darrera jornada de l'exclusió social es va celebrar al novembre

L'Oficina Tècnica d'Inclusió Social publica les trajectòries vitals de persones en situació de risc o d'exclusió social per detectar els factors i moments de ruptura

L'any 2011, la diagnosi d'exclusió social de Vilanova i la Geltrú va crear un mapa de vulnerabilitat social per detectar els factors generadors d'exclusió que incideixen en el municipi, i així identificar els col·lectius de persones més vulnerables i/o desafavorides socialment. Durant l'estudi es va fer un apropament a l'experiència personal d'algunes persones afectades amb entrevistes biogràfiques en profunditat. Així va sorgir "Quan els pilars s'ensorren", el resultat d'un estudi qualitatiu dut a terme per l'Oficina Tècnica d'Inclusió Social de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i amb el suport de l'equip d'Inclusió Social i Ciutadania de l'IGOP.

L'objectiu principal d'aquest estudi ha estat entendre i analitzar les trajectòries vitals d'un grup de 10 persones en situació de risc o d'exclusió social per detectar els moments de ruptura més rellevants i els factors que millor poden explicar els processos i les situacions viscudes i narrades en primera persona.

L'exclusió social és una situació que pot afectar a qualsevol persona en l'actual context d'inestabilitat vital. En l'estudi es detecta un denominador comú durant la situació de vulnerabilitat social. D'una banda, la baixa formació: la majoria de persones entrevistades han reproduït el nivell formatiu de les seves famílies, fet que condiciona la posterior oportunitat laboral. D'altra banda, les ruptures relacionals produïdes després d'una situació de maltractament, i les derivades de no haver disposat mai d'una xarxa de suport. I, finalment, cal esmentar els nous perfils derivats de la crisis econòmica: per un costat totes aquelles persones que ja acumulaven factors d'exclusió social, i per l'altre, els "nous pobres", que és aquell segment de la societat que mai havia vist perillar la seva situació.

L'estudi també estableix les estratègies per revertir aquesta situació de risc o per mitigar-ne els efectes: tant el suport de les xarxes de contactes més properes, com l'ús dels recursos formals (ajuts públics).

El Pla Local d'Inclusió Social és una eina per promoure un model de ciutat inclusiva i prevenir els generadors de l'exclusió social al municipi. Per afrontar la vulnerabilitat de la població s'ha de fer especial èmfasi en el caràcter preventiu de les accions inclusives, sense oblidar les situacions més urgents de risc d'exclusió. Per això VNGinclusió vol sensibilitzar la ciutadania i els òrgans de govern, perquè entenguin que pal·liar l'exclusió social és un compromís conjunt i de ciutat per a la millora de la qualitat de vida de la població.

Podeu accedir aquí a la versió digital de "Quan els Pilars s'ensorren".

Si voleu estar al dia de les notícies d'inclusió/exclusió i projectes socials de la ciutat, us podeu inscriure al Butlletí de vng[in]clusió.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00