Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/11/2011

La discriminació salarial i la pèrdua de poder adquisitiu de les dones, a l'Àgora d'Equitat

 Les ponents van abordar qüestions relacionades amb la discriminació salarial de les dones   Les ponents van abordar qüestions relacionades amb la discriminació salarial de les dones

La xerrada va anar a càrrec de dues representants dels sindicats CCOO i UGT

'De la discriminació salarial a la jubilació als 67. La pèrdua del poder adquisitiu de les dones' és el títol de la conferència celebrada ahir dijous a la Sala Noble de la Casa Olivella, dins la programació de tardor de l'Àgora d'Equitat. La xerrada anava a càrrec d'Anna Meregalli, responsable de les polítiques d'igualtat dels serveis públics del sindicat UGT de Catalunya i d'Anna Maria Carnicer, responsable de la dona del sindicat CCOO de l'Alt Penedès-Garraf.

Durant la conferència es va parlar de la discriminació salarial, des del punt de vista d'explicar què és i també del per què dóna, així com de les mesures positives que poden adoptar empreses i institucions per corregir-la. Aquesta discriminació, segons va explicar la ponent Anna Meregalli, es presenta moltes vegades com a criteris i pràctiques aparentment neutres, però que generen situacions de desavantatges salarials de les dones respecte als homes. Son situacions que condicionen les possibilitats d'accés, permanència i promoció de les dones en el mercat de treball. Les ocupacions mitjanes i baixes són les que tenen una major bretxa salarial. A Catalunya, les dones guanyen un 26% menys que els homes. Com a mesures positives per corregir aquests situació es van destacar accions com la implantació dels plans d'igualtat, l'aplicació i exigència del compliment de la legislació vigent, més formació ocupacional per promoure la carrera professional de les dones, i la implicació de tots els agents en la revisió dels horaris laborals.

Per la seva banda, la ponent Anna Maria Carnicer va parlar de la reforma de les pensions: el marc legal i l'impacte de gènere. Segons Carnicer, tot i que la reforma té aspectes positius, com ara les pensions de viduïtat i la reforma de les treballadores de la llar, s'ha de tenir en compte també els aspectes negatius, com ara la pèrdua que suposa l'ampliació del període de cotització, és a dir passar de 15 a 20 anys, el període cotitzat necessari per tenir dret a una pensió. Durant la xerrada es va posar de manifest el fet que les dones entren i surten del mercat laboral en diferents etapes de la seva vida, amb motiu de fer-se càrrec de les tasques reproductives i de cura, això fa que les dones tinguin una cotització inferior en un 39% respecte als homes. Sobretot, les dones que en els últims anys de la seva vida laboral gaudeixen de permisos, excedències i relacions laborals de jornada reduïda (mitja jornada), per tenir cura de persones grans.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00