Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

06/04/2017

Si no saben governar amb responsabilitat, pleguin!

Nota de premsa Som VNG, ERC Vilanova i la Geltrú, CUP Vilanova i la Geltrú

Ja fa un any que els grups municipals de Som VNG, ERC i CUP vam convocar una roda de premsa per denunciar la manca de debat i de diàleg dins del govern. La premsa local va subratllar aleshores que la sociovergència es limitava a informar d'aquells temes que, per qüestions competencials, necessiten del suport del Ple i, per tant, del vistiplau de l'oposició. De tota la resta de temes, ja siguin més concrets o estratègics per a la ciutat, no se'n fa cap tractament o ens n'assabentem a través dels mitjans de comunicació o del butlletí electrònic municipal, la qual cosa massa sovint confon institució amb acció política.

Els tres grups municipals pensàvem que aquesta manca de diàleg tenia la base en una manca de cultura del pacte, però veiem que es fonamenta en una clara manca de cultura democràtica. Així ha quedat palès amb la sortida del govern dels dos regidors d'Unió Democràtica i amb la gestió d'aquesta sortida per part del govern. Crèiem també que la manca de diàleg tenia relació amb la manca de voluntat política per arribar a acords estables que comptessin amb àmplies majories, però amb la crisi de govern hem comprovat que es devia a la pròpia manera de funcionar de la sociovergència.

Sembla que el govern no sigui conscient que governa en minoria, amb una distribució del ple més complexa i plural respecte de mandats anteriors. És evident que no sap gestionar aquesta realitat i s'ha vist completament desbordat. Fins ara la sociovergència treia endavant les seves propostes comptant amb el suport gratuït dels grups minoritaris de dretes que no tenen cap projecte de ciutat, però ara això no els hi serveix. No quadren els números.

Podem afirmar que, si el govern no rectifica, si no canvien les lògiques, que el mandat ja s'haurà esgotat.

Els partits al govern ens exigeixen responsabilitat. Nosaltres, en un acte de màxima responsabilitat, els demanem que deixin de ser uns irresponsables i que governin tenint present la complexitat del consistori. I si no saben fer-ho, que pleguin. Instem al govern perquè deixi d'evitar el debat i no forcin cap votació, perquè ara mateix les podria perdre totes.

Aquesta és en realitat una crònica anunciada, l'esquerda d'un pacte que ja feia temps que grinyolava. Som davant d'una crisi interna que denota manca de reconducció, de previsió, d'avaluació i de revisió. El desgavell ja fa temps que s'accentua i no pot legitimar un govern que no comparteix, ni observa ni detecta, les seves pròpies febleses. La fractura interna és més que evident i Vilanova té un govern absent, tal com han manifestat els dos regidors de govern sortints. Durant els dos últims anys ens hem trobat una mateixa dinàmica, grisa i poc valenta, que ens ha conduït a elaborar propostes conjuntes malgrat les diferències que les tres formacions puguem tenir. Volíem posar-hi una alternativa amb l'esperança de desencallar qüestions i maneres de fer enrocades.

Fa poques setmanes vam voler oferir color als pressupostos i hem volgut crear espais de debat i de participació. Hem procurat treballar conjuntament per arribar a acords amb els grups polítics i les entitats de la ciutat: les associacions cannàbiques, el col•lectiu de veïns del bosquet de mar, els veïns de Componentes, la coordinadora d'entitats. De la mateixa manera, tant ERC com Som VNG i la CUP vam bastir una proposta conjunta per millorar els pressupostos municipals. Paral•lelament, el govern ha continuat sempre amb el mateix esquema: “sempre s'ha fet així” mentre s'anava curant en salut a còpia d'informes tècnics per no prendre decisions i ocultar una preocupant manca de voluntat política.

En els seus comunicats, el govern ens demana una responsabilitat que no han demostrat. Tampoc no han demostrat esperit de treball conjunt, ni han insinuat un canvi de rumb o un discurs autocrític. No ho han fet i no són capaços de fer-ho.

Creiem que és necessari un canvi de govern perquè la situació és insostenible i la ciutat mereix, necessita, un govern més seriós. Cal un govern que vaig més enllà d'anar tapant forats i que abordi d'una vegada els canvis que la ciutat necessita. Cal una alternativa, i aquesta alternativa existeix.

En aquesta conjuntura, ens vam plantejar la possibilitat de promoure una moció de censura. Estem convençuts que és el que caldria. Malauradament, els números i les lleis ens impedeixen fer-ho. Ni tan sols ens hem pogut plantejar la possibilitat d'arribar a una entesa entre nosaltres. L'única manera de tirar endavant la moció de censura seria arribant a un acord amb la dreta més rància. Nosaltres no ho farem, per descomptat. El govern, conformat per un partit que es diu independentista i per un altre que és qualifica d'esquerres, no té cap inconvenient a fer-ho.

L'alternativa, com dèiem, hi és. Tenim un ple amb tres grups que tenen moltíssimes afinitats (i també algunes diferències, és clar) que sumen més regidors i regidores que el govern. I ho farem valer. Que sàpiga, el govern, que no els en deixarem passar ni una. Tots tres grups farem una oposició activa, i dura, però alhora propositiva, tot i que sabem el cas que el govern fa de les propostes de l'oposició que no li agraden, per molt que s'aprovin al ple. Cap.

Intentarem, en definitiva, treballar conjuntament tal com puguem i no pararem de buscar alternatives que puguin revertir la situació actual de desgovern.

Per acabar, emplacem al govern a què actuï amb responsabilitat: que marxin. Sabent com saben que formen un govern que no té la confiança del ple, que facin un favor a la ciutadania, tanquin la paradeta i pleguin.

Som VNG
ERC Vilanova i la Geltrú
CUP Vilanova i la Geltrú
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00