Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

03/03/2015

El ple ordinari del mes de març aprova el pressupost municipal per a 2015

Es va aprovar amb el vot a favor de CiU, el vot en contra de la CUP i l'abstenció de PSC, PP i ICV

El ple ordinari del mes de març de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va aprovar el nou pressupost per a 2015 de més de 64 milions d'euros. El debat, introduït per l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, el va obrir el regidor d'Hisenda Miquel Àngel Gargallo. Aquest explicà que el pressupost aprovat és "una proposta continuista perquè, per primer cop en molts anys, podem dir que l'exercici anterior, el 2014, l'hem tancat amb equilibri pressupostari i amb superàvit. El 2015 es segueix apostant pels serveis socials i per la posada en marxa d'activitats i la creació de llocs de treball. La reducció de la carrega financera i l'estabilitat en la despesa dels capítols de personal i despeses corrents ens ha permès encabir els contrets pendents, les indemnitzacions judicials pactades, i els compromisos que aquest govern havia formalitzat amb els sindicats en qüestions de recursos humans. Tot i així hem de tenir en compte que el pressupost es redueix en un 2,7 % respecte l'exercici anterior. Arribem a la xifra de 64.812.322 d'euros, amb totes les limitacions imposades de la llei de pressupostos i d'estabilitat financera." El regidor d'Hisenda va voler deixar molt clar que "ha estat un pressupost molt negociat amb tots el grups de l'oposició i donem les gràcies especialment per endavant als grups del PSC, ICV, PP i CUP, que han mantingut diverses trobades per poder donar una resposta a la nostra ciutat tot prioritzant el fet de tenir una eina econòmica i financera que serà executable governi qui governi, per davant dels criteris partidistes. Hem pogut transaccionar amb el grup d'ICV amb temes com les aportacions als projectes de cooperació, que hem incrementat. També hem coincidit per desenvolupar un sistema de rehabilitacions municipal d'habitatges buits que és destinin al lloguer social. Per últim, modificarem l'ordenança fiscal en dates properes per promoure la venda al detall dels productes ecològics i de proximitat en els nostres mercadals. Amb el PSC hem compartit la disminució d'algunes partides per destinar-les a l'adequació de camins rurals, o a un programa d'inserció laboral per persones destinatàries de la renda mínim d'inserció, amb una dotació de 97.000 euros que es formalitzarà a través de l'IMET. També es proposa condicionar els antics jutjats i traslladar les oficines d'urbanisme i així, finalment, poder aconseguir que el nostre municipi no tingui cap equipament municipal en regim d'arrendament. Aquest serà l'únic apartat d'inversions que contindrà aquest pressupost. També ens comprometem a fer un projecte urbanístic amb mitjans propis de la vianalització del carrer Llibertat." Per Miquel Àngel Gargallo es tracta d'un pressupost "fet amb realisme i responsabilitat, tan pel que fa als ingressos com pel nivell de la despesa. Qualsevol govern que tingui la ciutat en el futur el podrà executar amb fluïdesa."

En aquest punt, Neus Lloveras va voler agrair la feina feta per tots els grups municipals i la seva bona predisposició al diàleg i l'entesa. 

En el torn dels protaveus de l'oposició, Manuel Claver, d'ICV va dir que "el govern ha presentat una proposta continuista amb un cert augment de les partides socials. En realitat no és la proposta del govern sinó la de grups de l'oposició. No és pot aprovar un pressupost en minoria sense el suport de la resta de grups. Tornem a constatar que tan a la liquidació dels pressupostos de 2013 i 2014, de nou la previsió d'ingressos ha augmentat tot i que el govern no hi creia i ens van qualificar d'irresponsables. De l'augment d'ingressos i de la reducció de despeses tenim més possibilitats de fer front a l'emergència social."

Marc Font, de la CUP, va afirmar que "el deute de l'Ajuntament segueix sent molt alt. El retorn de capital és molt elevat. El 2016 haurem de tornar 6 milions d'euros, i el 2017 7'7 milions d'euros de capital més interessos. La situació d'enguany és extraordinària. Les finances de l'ajuntament segueixen a la UCI i les polítiques d'endeutament de l'ajuntament fa uns anys segueixen pesant molt. A part del deute bancari hi ha deutes amb empreses com Valoriza, l'amortització dels autobusos urbans, més condemnes per temes urbanístics... Des de la CUP entenem que s'ha de contenir la despesa que no és necessària i que no afecti a llocs de treball. Cal fer fora el concepte de lloguer de les oficines del carrer Llança. Paguem mig milió d'euros cada any a la Diputació de Barcelona per a gestionar rebuts i cal també canviar això. La despesa total del personal de serveis socials ha disminuït. Cal garantir l'accés universal a l'aigua a totes les famílies, i això no s'ha aconseguit. Cal gestionar més habitatge social. Calen estudiar les municipalitzacions d'empreses. Creiem que aquestes son positives perquè suposarien estalvi econòmic, millor servei i millors retribucions. Cal parlar d'estalvi Energètic. Caldria una partida per preservar els camins de l'Ortoll amb un projecte digne. Demanem una deixalleria fixa al centre de la ciutat i això no apareix. No poden votar a favor per tres temes basics. Hi ha una anàlisi errònia de les necessitats bàsiques ciutat; no s'aplica cap mesura per retornar capital; i fa la impressió que les èpoques dolentes ja han passat i que s'hagi obert la veda a l'augment de despesa."

Santi Rodriguez, del PP, va argumentar que "son uns pressupostos més folgats que en altres anys. I això ha estat gràcies al refinançament de determinats crèdits que permeten un estalvi de quatre milions d'euros. I sí, és cert que l'endeutament es trasllada a futur pel que fa als interessos, i es podrà perllongar en el futur si hi ha una marc d'estabilitat. Es preveu una millora en els ingressos. Creiem que hi ha marge, I en aquest sentit, ja que hi ha marge, es pot avalar la idea d'intentar com a mínim congelar l'IBI. Per l'impost de vehicles també hi ha marge. com hi és a les escombraries. L'objectiu és el sanejament de les despeses municipals on cal seguir fent esforços. Això hauria de causar menys tensió a la tresoreria municipal per pagar factures a proveïdors. Cal rehabilitar habitatges destinats a lloguer social. I cal la dinamització econòmica de la nostra ciutat, ja sigui des del punt de vista industrial o turístic. La inversió en dinamització econòmica ha de ser clara. Això revertirà en la creació de llocs de treball. Creiem en tres elements concrets: vianalització de l'avinguda Francesc Macià entre rambla Samà i Josep Coroleu. Vianalització del carrer de la Llibertat entre el pas sota via i Conxita Soler. Millorar el mercat ambulant de la Collada. I una altra proposta seria el desenvolupament la rambla de Tacó que permeti un us més social. Entenem l'acceptació del govern malgrat no hi hagi partida pressupostaria."

Juan Luís Ruiz, des del Grup Municipal Socialista explicà que "en l'exercici d'una oposició responsable hem fet un conjunt de propostes que creiem que milloren el pressupost municipal. Nosaltres el 2014 ja van trobar un tarannà diferent des del govern municipal, cosa que no va passar el 2013. Fruit d'això varem arribar a un acord. Al tancament del pressupost de 2014 tot apunta que hi hauran correccions a l'alça en tema d'ingressos. I estem convençuts que tornarà a passar el 2015. Tancarem amb superàvit que s'ha de destinar a superar l'emergència social i les dificultats econòmiques de moltes famílies. Fruit de l'acord de 2014 les propostes han estat executades i s'han fet efectives. Estem moderadament satisfets del grau de compliment d'aquell acord. Pel que fa a la proposta de 2015 es consoliden moltes d'aquelles propostes com la quantitat destinada a la pobresa energètica, al foment de cooperativisme, o les bestretes de les beques menjadors, entre d'altres. Ara s'augmenta la partida de cooperació internacional, hem arribat a l'acord que qualsevol ajuda a persones no dependrà dels deutes que tinguin amb l'administració; s'ha municipalitzat el servei d'atenció turística, s'han consignat 10.000 euros per informació turística a l'espai Far i a RENFE; i cal seguir treballant entorn la revisió del pla d'ordenació urbana. També hem fet aportacions en millorar en l'accessibilitat amb persones amb mobilitat reduïda, en senyalització horitzontal i vertical, en tenir el compromís amb el govern de realitzar amb mitjans propis un estudi de millora del carrer de la Llibertat, amb preferència pels vianants; o la proposta de remodelar la primera planta de l'antic ajuntament. Hi ha un compromís per aprovar el pla de catàleg, per incorporar una partida per la rehabilitació d'edificis amb estalvi energètic, o per l'adequació de camins rurals i la xarxa de senders. No és el nostre pressupost però creiem que les propostes que hem aportar el milloren i per això ens abstindrem."

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00