Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

18/06/2010

3.636 escolars reben formació a les Biblioteques Muncipals de VNG

   La formació a les biblioteques comença amb l'alumnat d'infantil i primària La formació a les biblioteques comença amb l'alumnat d'infantil i primària

L'alumnat participa de les propostes que s'ofereixen a través del Pla d'Animació a la Lectura i del Menú d'Activitats

3.636 alumnes de la ciutat han participat, durant aquest curs escolar, de les sessions de formació que ofereixen dels Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú, a través del Pla d'Animació a la Lectura, per a educació infantil i primària i, del Menú d'activitats, per a educació secundària.

En el cas dels alumnes d'educació infantil i primària (de 3 a 12 anys), les biblioteques han acollit un total de 3.200 alumnes, procedents de 16 de les 18 escoles de Vilanova i la Geltrú, els quals han realitzat un total de 128 sessions. Això suposa que més del 50% d'aquests escolars han rebut formació a les biblioteques (actualment hi ha escolaritzats a la ciutat 6.257 nens i nenes).

La Regidoria d'Educació promou, a través de diferents accions, el paper de les biblioteques com a equipaments municipals d'informació, formació, lleure i promoció de la lectura, ja que aquests espais es conceben com a element clau en la formació i l'èxit escolar.

Una d'aquestes accions és el Pla d'Animació a la Lectura, que té com a finalitat despertar i potenciar l'hàbit i el gust de llegir, estimular el coneixement de la literatura infantil i juvenil, incrementar l'ús de les biblioteques municipals i fer difusió del seu fons entre l'alumnat.

En la majoria dels casos, el primer contacte que tenen els alumnes d'educació infantil amb les biblioteques és a través de la mascota de les sales infantils, la Ratoliva. Aquesta coneixença permet als nens i nenes de primària començar a formar-se com a usuaris de les biblioteques, gràcies a sessions de formació que s'ajusten a les necessitats que l'alumne té en cada curs escolar: Vocabulari tècnic, Classificació dels llibres de coneixements, Les fonts d'informació, La cerca al catàleg de la biblioteca, Les obres de referència i La cerca d'informació a Internet.

Pel que fa a l'educació secundària, les biblioteques municipal han acollit a 436 alumnes de 5 dels 9 centres de secundària que hi ha a la ciutat, amb un total de 28 sessions. A més, 30 alumnes de l'IES de Cubelles també han passat per les biblioteques de Vilanova per rebre aquesta formació.

El Menú d'activitats per a la secundària que la Regidoria d'Educació ofereix, a través de les biblioteques municipals, té per objectiu familiaritzar els estudiants amb la consulta dels catàlegs, les obres de referència i l'ús de les noves tecnologies, així com oferir-los una visió més àmplia del que han après o que se'ls ha explicat a classe. 

Formació

La sessió Descobreix la biblioteca, adreçada a l'alumnat de primer d'ESO té l'objectiu de donar a conèixer el catàleg de les biblioteques com a recurs d'accés a la informació i localització de documents. A partir de tercer d'ESO els alumnes participen de la sessió d'Obres de Referència que serveix per donar a conèixer aquest tipus de documents, tant de manera física com virtual.

Un cop acabat el curs escolar, les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú fan una valoració molt positiva de les diferents activitats realitzades, sobre tot des del punt de vista de l'alta participació, el que representa un bon indicador de la importància que té la biblioteca dins del programa curricular dels centres escolars vilanovins.

A més, també es valora positivament el treball directe i interactiu que es realitza amb els mestres, ja que permet oferir una formació adaptable, actualitzada i a la mida de les necessitats formatives dels escolars.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00