Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

17/12/2015

Mor Manuel Pons Fontanillas, fundador de l'Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú, l'EFAV

Manuel Pons Fontanillas va ser fundador de l'EFAV   Manuel Pons Fontanillas va ser fundador de l'EFAV

Pons Fontanillas també va ser creador de la primera Escola de Formació Professional de Mecànics d'Aviació de Catalunya i president fundador de la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya

Ahir va morir qui fou el fundador de l'Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú, l'EFAV, Manuel Pons Fontanillas. Creador de la primera Escola de Formació Professional de Mecànics d'Aviació de Catalunya i president fundador de la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya, Pons Fontanillas va ser l'artífex que la nostra ciutat tingui a dia d'avui un centre dedicat a aquests estudis.

Nascut a Vilanova i la Geltrú, la primerenca afició aeronàutica de Manuel Pons va quallar en els estius passats a l'escola de vol sense motor del Cerro del Telégrafo, a Rivas Vaciamadrid, on va obtenir la llicència de pilot de Vol a vela el 1950 volant un Schulgleiter SG-38.

El 1981 va formalitzar la creació del Centre Aeri de Vilanova i la Geltrú, entitat reconeguda per l'INEM com a col·laboradora per a la formació ocupacional en els oficis necessaris per la restauració, el modelisme i la construcció aeronàutica.

El juny de 1988 es graduava la primera promoció de Tècnics de Manteniment d'Aeronaus formada pel Centre Aeri en col·laboració amb l'Escola Municipal de Formació Ocupacional La Paperera d'acord amb el pla d'estudis i de pràctiques del programa Airframe & Powerplant Mechanics de la FAA, reconegut per l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI) i per l'Autoritat Espanyola d'Aviació Civil.

Uns anys més tard, el 1993, davant l'esforç econòmic que comportava satisfer el creixement de la demanda de places i la inversió que es necessitava per formar TMA en l'especialitat de motors de turbina, la ciutat es va fer càrrec de la gestió completa del programa, donant lloc al naixement de l'Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú, l'EFAV.

Després d'això, Manuel Pons es va proposar crear un Museu Aeronàutic de Catalunya, i el 1997 ja havia reunit un grup d'aficionats i de professionals aeronàutics amb els qui va crear la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya (FPAC), entitat a la que va aportar una important part de la seva col·lecció aeronàutica en qualitat de patrimoni fundacional.

Manuel Pons fou promotor de la FPAC com a lloc de trobada i consens per a la recuperació del patrimoni aeronàutic, la difusió de la cultura aeronàutica i la formació aeronàutica dels joves, i especialment la dels que es troben en risc d'exclusió.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00