Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/10/2014

Ofrena floral a Lluís Companys en el 74 aniversari de la seva mort

Més d'un centenar de persones han assistit a aquest emotiu acte

Més d'un centenar de persones han assistit aquest migdia a l'ofrena floral que tradicionalment es fa al monument a Lluís Companys de Vilanova i la Geltrú. Enguany es commemora el 74 aniversari de la seva mort. L'acte ha comptat amb la participació de diferents entitats ciutadanes de la ciutat així com de partits polítics i d'una amplia representació municipal. L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras ha estat acompanyada de les regidores de govern, Ariadna Llorens, Glòria Garcia, Blanca Albà i Marijó Riba, del regidor del PSC, Juan Luís Ruiz, i dels regidors d'ICV, Iolanda Sánchez i Manel Claver.

L'acte ha consistit en diferents ofrenes florals dels presents, un parlament de l'alcaldessa i el cant dels Segadors a càrrec de la Coral de l'Aula d'Extensió Universitària de la Gent Gran.

El parlament íntegre de l'alcaldessa ha estat el següent:

"Un any més ens trobem davant d'aquest monument dedicat a Lluís Companys, qui fou president de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1934 i 1940. 74 anys després de la seva mort, continuem recordant la seva figura, la seva valentia, el seu compromís amb el poble de Catalunya. Continuem recordant el context en què va morir: detingut, primer, per les tropes alemanyes; torturat per la Dirección General de Seguridad; presoner al Castell de Montjuïc i després sotmès a un consell de guerra sumaríssim, que tenia d'antuvi les indicacions ben clares: condemna a la pena capital, d'avui per demà, sense cap garantia de justícia imparcial. Recordar Lluís Companys 74 anys després de la seva mort, és un deure que tenim tots i totes els qui som hereus de la història del país, de tots els ciutadans i les ciutadanes que defensem la democràcia com a millor forma d'organització de la vida col·lectiva. Lluís Companys és l'únic president europeu escollit democràticament que ha mort afusellat pel feixisme. Recordant-lo, doncs, estem fent un acte de contundent reivindicació democràtica. Els catalans i les catalanes volem una societat governada des dels principis essencials de la democràcia, és a dir: la sobirania és en mans del poble i totes les persones som lliures i iguals davant la llei. Així ho hem manifestat la gran majoria dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya: ho hem expressat al carrer, ho hem expressat al Parlament i ho hem expressat als ajuntaments. La gran majoria dels catalans i les catalanes hem manifestat el nostre desig de votar, de decidir sobre el futur del nostre país. Estem convençuts que la democràcia exercida en la seva màxima expressió, a les urnes, mai pot ser negativa, mai pot ser un instrument per a la por, mai pot ser anul·lada adduint la llei. Els catalans i les catalanes votarem. El 9 de Novembre participarem a la consulta convocada per la Generalitat de Catalunya. Hi hem d'anar massivament, tots els ciutadans i les ciutadanes que hem estat reclamant el nostre dret a decidir. Hem de fer arribar arreu del món la imatge de la democràcia que reclamem, la imatge del "país normal" que volem ser. I després estarem preparats per tornar a les urnes. Per participar en unes eleccions al Parlament de Catalunya, que seran la resposta definitiva dels catalans i les catalanes sobre el futur del país. Des d'aquí vull mostrar el meu convenciment que els catalans i les catalanes estarem a l'alçada, com ho hem estat fins ara. En aquests moments transcendentals de la nostra història, cal més que mai que anem junts, perquè anem a la mateixa destinació i sabem que el camí no és fàcil. Els ciutadans i les ciutadanes, amb les institucions al costat, continuarem treballant per defensar un model de país regit pels valors democràtics, per construir una Catalunya forta, lliure i sobirana, promotora dels drets socials i del catalanisme, com la Catalunya que va defensar Lluís Companys. Més que mai, ara és l'hora. Visca Catalunya!"
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00