Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/06/2013

Bona acollida de les activitats de l'Àgora d'Estiu

Dues pubilles descendint per la paret del campanar  Dues pubilles descendint per la paret del campanar

Una conferència sobre el càncer de mama, la projecció d'un audiovisual sobre les pubilles escaladores i una xerrada sobre les aportacions de les dones guaridores a la ciència, activitats commemoratives del Dia Internacional de la Salut de les Dones

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha commemorat, durant les darreres setmanes, el Dia Internacional de la Salut de les Dones amb la realització de diverses activitats emmarcades en l'Àgora d'Estiu

La primera d'aquestes activitats va ser la projecció d'un audiovisual sobre la 11a Trobada de Pubilles Escaladores, que va anar seguida d'un col·loqui a càrrec de Rosa Codony i de l'equip d'organitzadores i protagonistes d'aquest encontre que aplega quasi 200 practicants d'esports de muntanya d'arreu del territori. 

La trobada es va fer al Campanar de Sant Antoni, on unes quantes pubilles varen descendir fent ràpel per la paret del campanar. Des d'un enfocament tècnic, l'escalada és un esport on tan les habilitats de les dones com les dels homes són molt rellevants. En aquest sentit, el muntanyisme, i en concret l'escalada, són esports que ajuden a augmentar l'autoconfiança, l'aprenentatge de l'avaluació i la decisió, la concentració i l'estètica dels moviments corporals. 

Un altre dels actes celebrats per commemorar el Dia Internacional de la Salut de les Dones va ser la conferència sobre el càncer de mama que es va realitzar al Centre Cívic de Sant Joan amb la voluntat de contribuir al coneixement, prevenció i cura d'aquesta malaltia 

Conferència càncer de mama

La xerrada va anar a càrrec d'Isabel Ràfols, llevadora de l'ASSIR; Ernest Just, cirurgià Coordinador de la Unitat de patologia mamària de l'Hospital de l'Alt Penedès, Unitat de Patologia Mamària Garraf –Alt Penedès, i Rocío Rico, psicòloga especialista en sexologia i col·laboradora de les Associacions Marinada i Ginesta, del càncer de mama. 

Durant la conferència es va parlar de tots els elements que poden ajudar a millorar els aspectes tan físics com emocionals, psicosocials i també aquells de caire més pràctic per al dia a dia. Preveure, tenir cura i poder superar positivament aquestes situacions està cada dia més a l'abast, gràcies als esforços de difusió de les bones pràctiques, tan d'especialització mèdica com psicològica.

La darrera d'aquestes activitats commemoratives va ser la conferència "Les aportacions de les dones guaridores a la ciència", que va anar a càrrec d'Isabel Pérez, doctora en Història i investigadora de DUODA Centre de Recerca de les Dones de la Universitat de Barcelona. 

dones guaridores

Durant la xerrada, que es va celebrar a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, es va parlar de les anomenades dones sàvies, les primeres metgesses, llevadores i anatomistes de la història occidental. La presència de dones sàvies en el món científic ha estat sempre una constant molt arrelada en la nostra civilització, ja que les seves pràctiques guaridores han farcit el saber acadèmic al llarg dels segles. Coneixedores dels remeis que augmentaven el benestar i la salut de les persones del seu voltant, s'han fet mereixedores d'un reconeixement que cal fer explícit.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00