Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

10/07/2015

10.615 alumnes han passat pels tallers escolars del Programa d'Animació Educativa de Salut Pública

Alguns dels tallers fa molts anys que es fan i tenen una gran acollida entre les escoles        Alguns dels tallers fa molts anys que es fan i tenen una gran acollida entre les escoles

El servei de Salut de l'Ajuntament organitza fins a 23 tallers diferents sobre temes com l'educació alimentària, la prevenció de la càries, l'educació afectiva i sexual, o la prevenció del consum de drogues

La regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament de Vilanova va engegar fa més de 20 anys diversos tallers escolars amb l'objectiu de promoure i divulgar diversos aspectes relacionats amb la salut. Aquest curs que ara ha acabat, el 2014- 2015, han estat 10.615 els nens, nenes i joves que han pogut gaudir d'algun d'aquests tallers.

Per programes, el Programa d'Animació Educativa de Salut Pública ofereix en primer lloc un programa d'educació alimentària i nutricional, pel qual han passat 4.725 alumnes d'educació infantil i primària, amb un taller pensat per a cada curs. Cada taller promou un determinat aliment, grup d'aliments o àpat, i s'acompanya de material per treballar a l'escola i a casa. Així, els tallers "Tastaolletes", "Els petits gurmets", "Juguem amb els aliments", "Taller de les fruites", "Anem a l'hort", "De la barca al plat", "L'alimentació mediterrània" o "Els esmorzars saludables", tenen objectius com potenciar un esmorzar complert abans d'anar a l'escola, conèixer i tastar diversos aliments, promoure una dieta variada, potenciar el consum de peix, llegums i verdures, disminuir la ingesta de llaminadures, o conèixer, manipular i degustar la fruita de temporada i les verdures i hortalisses.

Tallers salut escoles 250

Un altre programa és el taller de prevenció de la càries dental, del qual han gaudit 950 alumnes de P4 i P5, que amb l'ajuda de Cric i croc els trapelles volen contribuir a disminuir la càries dental i el consum de llaminadures o aprendre a raspallar-se les dents correctament.

Un altre dels programes més participatius és el programa d'educació afectiva i sexual, pel qual han passat 1.670 alumnes de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius. El taller "Créixer, sentir i estimar" s'adreça als alumnes de 5è d'educació primària, i el taller "Canvia el meu cos. Canvio jo" està adreçat als alumnes de 6è. Tots dos ajuden a conèixer i comprendre els principals canvis que es produeixen durant la pubertat, i diferents aspectes de les relacions afectivosexuals. També hi ha diferents tallers de sexualitat i afectivitat específics per a alumnes de 2n d'ESO, 3r, 4t, i batxillerat i cicles formatius, per fomentar una educació sexual sana i responsable, proporcionar eines perquè els/les joves desenvolupin hàbits, actituds i conductes saludables entorn la sexualitat, i per donar a conèixer l'Oficina Jove Garraf. A més, també es fan tallers adreçats a pares i mares sobre "La sexualitat dels nostres fills i filles".


Un altre dels tallers de la regidoria de Salut Pública és el de prevenció dels trastorns de la conducta alimentària, pel qual aquest curs han passat 600 alumnes de 2n d'ESO. Sota el títol "Acceptar-se: Tot un repte", s'ofereixen coneixements sobre l'alimentació equilibrada, es busca prevenir els trastorns del comportament alimentari, i s'informa als joves dels problemes de salut derivats de seguir dietes desequilibrades amb la finalitat d'aconseguir un cos imposat per la moda.

Un altre taller és el de prevenció dels accidents de trànsit. Hi han participat 600 alumnes de 4t d'ESO, l'Escola d'Art, els PQPI i l'Escola d'Adults. S'ensenya "La conducció més segura" per prevenir els accidents i el risc de patir lesions medul·lars i cerebrals, i per sensibilitzar els joves a fi que desenvolupin comportaments responsables i actituds de prudència necessàries per conduir un vehicle i per practicar activitats esportives, de lleure o que comportin risc.

Finalment, hi ha el programa de prevenció del consum de drogues, amb 2.070 alumnes beneficiaris aquest curs 2014-2015.
Inclou un taller de prevenció del tabaquisme per a 1r d'ESO anomenat "Sense fums", que pretén prevenir l'addicció al tabac entre els joves informant-los dels problemes de salut derivats del consum del tabac.
També hi ha diferents tallers de prevenció de drogues específics per a 2n, 3r, 4t d'ESO, i per batxillerat i cicles formatius, a banda d'una sessió adreçada als pares i mares.

La regidoria també ofereix un servei d'assessorament i revisió dels menús escolars, com a formació per a responsables de menjadors escolars, on es revisen els menús del menjador escolar, s'assessora les escoles, i es dóna a conèixer les necessitats nutritives i alimentàries dels infants i adolescents.

Destaca especialment el Projecte ECPAM (Escola amb Cuina Promotora de l'Alimentació Mediterrània). Aquest projecte apropa la dieta mediterrània, els coneixements teòrics i l'exercici físic als nois i noies de les escoles del municipi que s'hi han volgut adherir. Un projecte que ha tingut una gran acollida, fet que ho demostra que el 2010 hi havia 5 escoles de la ciutat acreditades, i el 2014 ja n'hi havia 13.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00