Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

22/09/2015

Neix el Saló del Carnaval volent esdevenir el tret diferencial de la Fira de Novembre

La instal·lació es farà davant del Teatre Principal durant els dies de la Fira

La primera edició del Saló del Carnaval ha estat presentada a Neàpolis de forma oficial. El Saló del Carnaval se celebrarà dins el marc de la Fira de Novembre d'enguany del divendres 13 al diumenge 15 de novembre. El Saló estarà instal·lat a la rambla Principal entre els carrers del Jardí i del Teatre. Ocuparà una carpa de 35 metres de llarg per 6 d'ample on es podrà veure un ampli recull gràfic del Carnaval de Vilanova i la Geltrú més quatre carnavals convidats com els d'Alsasua (Navarra), Vinaròs (País Valencià), Torelló (Catalunya) i Reus (Catalunya). Al llarg dels tres dies aquest Carnavals es presentaran a través d'exposicions, xerrades i taules rodones al Teatre Principal que seran obertes a tothom. El Saló del Carnaval també comptarà amb un espai dedicat a les empreses i comerços relacionats amb la indústria del Carnaval i els seus elements.

La presentació del Saló va comptar amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras; el primer tinent d'alcalde i portaveu del govern, Juan Luís Ruiz; el regidor de Promoció Econòmica, Gerard Figueras; la regidora de Cultura, Teresa Llorens; i el responsables del Saló, Bienve Moya, escriptor i reconegut gestor cultural que el 2009 va obtenir el Premi Nacional de Cultura Popular; i el periodista vilanoví, Joan Ignasi "Txatxi" Gómez.

Per Gerard Figueras, que ja va avançar que aquest projecte portava gestant-se des de fa dos anys, el Saló del Carnaval tindrà un espai per a una desena d'empreses que ja s'estan contractant, però "el més important és que volem que el Carnaval sigui un element tractor de la Fira. Entenem que aquest projecte casa i ajuda a singularitzar la Fira de Novembre amb un element molt identitari. Pot esdevenir una conjunció guanyadora i treballarem per a que sigui així."

En aquest mateix sentit, Bienve Moya va explicar que "la Fira és un certamen multisectorial que funciona bé, però la ciutat té un element que la fa singular respecte de les poblacions catalanes que es el Carnaval. Vilanova i la Geltrú és sempre un referent en el tema del Carnaval. Es un aspecte que sovint no posem en valor i cal fer-ho. Per tant, tenint a més molt en compte aquesta característica que la Fira és tres mesos abans de Carnaval, valia la pena crear un saló comercial sobre el Carnaval i la festa. El Saló te dues parts molt importants. Una és l'aspecte cultural, etnogràfic i festiu; i l'altre el comercial. El festiu es basarà en presentar cada any diversos carnavals de diferents àmbits i que començarà per l'àmbit català. Es convida a presentar el seu carnaval a la nostra ciutat. Enguany en tenim quatre de carnavals més el de Vilanova i la Geltrú que actuarà com a amfitrió. Hi haurà presentacions, conferències, taules rodones i la presencia d'especialistes i estudiosos que convidarem."

Bienve Moya va seguir explicant que "l'altra part és que el Carnaval com a festa, consumeix un seguit de productes que van des dels manipulats de paper o els plàstics, fins el cotillons. Hi ha un gran nombre d'empreses dedicades a aquestes labors. Moltes més de les que ens imaginem: tèxtil, bijuteria, lluentons, viatges, contractació de música, bandes i grups, animació, etc. Es un mercat molt ampli. Es tracta de fer un mercat no només pel consum vilanoví sinó també per aquelles botigues i comerços que volen conèixer les noves propostes que proposa la indústria. També vol ser una bona forma de posar en contacte a tot aquest teixit industrial i comercial amb les necessitats que poden tenir els diferents carnavals."

Per la seva banda, Joan Ignasi Gómez va explicar els diferents motius que s'han seguit per a convidar els diferents carnavals que ja han assegurat la seva presència al Saló. "Cercaven quatre carnavals molt diferents. Quatre tipus de carnavals diferenciats. En primer lloc tindrem a Alsasua, Navarra. Un Carnaval rural, de muntanya, semblant a alguns dels Pirineus o la Ribagorça. Amb orígens antics i personatges que expliquen històries. Un Carnaval molt interessant. Tindrem també a Vinaròs. Un carnaval d'interès turístic on es mescla l'espectacle amb punts tradicionals. Carnaval de gran espectacle i grans desfilades. El tercer Carnaval serà el de Torelló. Un Carnaval de terra endins, de la Catalunya interior. Carnaval d'Osona amb psicologia molt semblant a la nostra, molt satíric, però de ciutat petita. Finalment, el quart Carnaval és el de Reus. Un Carnaval antillà molt semblant a Vilanova. Un Carnaval de societats de la ciutat. Han heretat un carnaval amb bon elements tradicionals, amb guerres, i amb molta importància del menjar. En total quatre carnavals, més el de Vilanova i la Geltrú, que seran presentats a través de xerrades que volen ser amenes, planeres, i pedagògiques." Gómez explicà que aquesta part de contacte amb els diferents carnavals ha estat fàcil perquè només "calia dir el nom de Vilanova i la Geltrú per a que posessin interès per venir. La part industrial és més complicada."

Al llarg de la presentació ja es va deixar clar que el Saló del Carnaval neix amb voluntat de continuïtat i que ja hi ha un carnaval convidat per a la pròxima edició com és el de Bielsa. Per a Bienve Moya el Salo del Carnaval no tracta només "de portar per aprendre, sinó per a que Vilanova i la Geltrú marqui un centralitat en el debat del Carnaval. Volem que esdevingui una data i un espai de referència"

Podeu consultar un ampli dossier del Saló del Carnaval i de la Fira de Novembre 2015 clicant AQUÍ
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00