Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/05/2014

Relat, història i memòria a la Masia d'en Cabanyes

L'acte va reunir diverses personalitats del món cultural català      L'acte va reunir diverses personalitats del món cultural català

En motiu del reconeixement de la Masia d'en Cabanyes com a Bé Cultural d'Interès Nacional, més de 100 persones es van reunir per retre homenatge a aquest equipament museístic

Més de 100 persones del món cultural, institucions públiques i ciutadania es van reunir divendres per retre homenatge a aquest equipament museístic, amb el lema "Relat, història i memòria".

Mila Arcarons, gerent del Consell Comarcal, va iniciar l'acte recordant el procés viscut des de 1975, any en el qual la Masia d'en Cabanyes va esdevenir equipament públic passant a mans de l'Ajuntament de VNG: "va haver-hi un projecte cultural públic que tenia per objectiu restaurar la Masia, mantenir el llegat Cabanyes, difondre'l i compartir-lo. Aquest procés inclou les primeres restauracions, la creació del Centre d'Interpretació Terra XIX i la voluntat que la comarca es dotés a través d'aquest equipament d'un missatge interpretatiu i d'un discurs unitari de la globalitat del patrimoni del Garraf, que tingués projecció exterior a partir del concepte 'Garraf: L'esperit del Romanticisme'".

A finals dels 90 l'Ajuntament va signar un conveni amb el Consell Comarcal del Garraf per al manteniment, la restauració i la custòdia de la Masia. Durant aquest temps també s'ha fet la revisió d'inventaris i la restauració de peces de la col·lecció pictòrica i mobiliària, la creació del Centre d'Interpretació Manuel de Cabanyes, des del qual s'han fet investigacions i recerques, programa d'activitats, propostes educatives, la integració a la Xarxa de Museus de la Diputació de Barcelona i finalment, el reconeixement de Bé Cultural d'Interès Nacional.

L'acte de divendres va comptar amb la taula rodona "Art, patrimoni, valors i reconeixements". Moisés Gallego, arquitecte i professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, va explicar alguns detalls del procés de la restauració de la Masia, que li va encarregar la Diputació de Barcelona, destacant la solidesa de la construcció, l'aposta per la conservació de la planta noble i el manteniment dels espais de l'entorn, així com la qualitat de l'edifici per les formes, proporcions i per la seva bellesa.

Carles Duarte, president del Consell de Cultura i de les Arts, va posar l'accent en el poeta Manuel de Cabanyes com "una figura que se situa a les portes de la renaixença i que sorprèn per la modernitat i pel talent amb què planteja la seva obra literària, representant molt bé aquest esperit del Romanticisme".

Joaquim Nadal, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, va animar el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Vilanova a obrir una nova etapa per projectar i promoure els valors de la Masia a l'entorn vilanoví, però també a tot Catalunya. També va recordar que el reconeixement de Bé Cultural d'Interès Nacional és una garantia que estableix un perímetre, un entorn i una protecció de l'edifici.

Marta Alòs, coordinadora de l'àrea de cultura de la Diputació de Barcelona, va finalitzar aquesta taula afirmant que el Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes compleix totes les regles i principis per a formar part de la Xarxa de Museus Locals, i va celebrar la declaració de BCIN com a motor per iniciar una nova etapa.

Després, 15 persones vinculades a la Masia i protagonistes del seu procés històric, van donar el seu testimoni des de l'àmbit tècnic, arquitectònic, educatiu, polític o des de l'entorn familiar.

Finalment, Juan Luis Ruiz, president del Consell Comarcal del Garraf; Neus Lloveras, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i Ferran Mascarell, conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya, van tancar l'acte amb reflexions sobre el valor del patrimoni i la seva conservació.
El president del Consell Comarcal del Garraf va comentar que "volem que la Masia sigui un espai social, perquè si defensem el patrimoni com quelcom lligat a la comunitat i volem que la cultura no sigui quelcom que quedi circumscrit a uns quants, calen politiques públiques que la converteixen en un bé i projecte col·lectiu". També va ressaltar la necessitat de cercar noves maneres per a preservar el patrimoni i la cultura en moments de dificultats econòmiques "per preservar-lo al costat de l'estat de benestar i el turisme, per fer tàndem amb el sector privat".

Per la seva part, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va afirmar que "cal potenciar la cultura com a element d'identitat, però també hem de tenir molt present la importància de la cultura i del patrimoni com a element d'impuls de l'activitat econòmica. A Vilanova, la ciutat també està agafant una transformació cap al turisme i, en aquest sentit, el patrimoni, el paisatge i la cultura han de tenir un paper importantíssim".

Ferran Mascarell, conseller de cultura va dir que "som un país que té la sort de tenir dues coses: un magnífic paisatge i un magnífic patrimoni. I aquesta suma de les dues coses fa que siguem el país que som, fa que siguem un país on tenim ganes de viure i que siguem un país on la gent té ganes de venir".

Podeu veure l'àlbum de fotografies del Consell Comarcal aquí


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00