Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

01/02/2017

El Pacte Nacional per la Societat Digital

Article d'opinió de la regidora d'Innovació i TIC de l'Ajuntament de VNG, Ariadna Llorens

Al novembre de 2016 es va signar el Pacte Nacional per la Societat Digital i en el marc del ‘Smart City Expo World Congress' es va presentar el Capítol Català del City Protocol Society. Aquest òrgan presidit per la Generalitat de Catalunya va atorgar la vicepresidència i la seu a Vilanova i la Geltrú-Neàpolis. Aquest reconeixement i oportunitat d'esser al capdavant, com a socis estratègics de la Generalitat, en el foment del desenvolupament de la societat digital a tot el territori català, és per a l'Agència Pública d'Innovació Neàpolis, en el seu desè aniversari, l'expressió de l'aposta que ha fet Vilanova i la Geltrú per les TIC i les polítiques encaminades a esdevenir una Ciutat Campus de Coneixement. Per aquest motiu, el nostre compromís és i serà ferm amb la voluntat que aquesta xarxa esdevingui una eina útil per a la societat i per als seus ciutadans. I per això, permeteu-me dues reflexions de fons, que voldria compartir.

Atribuint-li a Albert Einstein la sentència que diu "no podem resoldre problemes usant el mateix tipus de pensament que utilitzem quan els generem". O dit d'altre manera, si sempre fem les coses de la mateixa forma, obtindrem necessàriament els mateixos resultats, contextualitzo la primera reflexió.

Estem immersos en una crisi econòmica que adjectivem d'estructural, on els models de governança i els constructes socials es revelen en fallida. Caldrà que revisem les estratègies polítiques que fins al moment ens eren útils. Els canvis tecnològics avancen a un ritme exponencial i l'asimetria en la balança del retorn dels seus beneficis no ens pot deixar indiferents. El desafiament és grandiós i per això l'estratègia que ens motivi haurà de ser creativa i innovadora, flexible i àgil, i sobretot no haurem de tenir por d'anar a un nou marc referencial, en la resolució dels problemes i consecució d'objectius, disruptiu.

La segona reflexió i, recordant el que apuntava Scott Cook, "encara estem en els primers minuts del primer dia de la revolució tecnològica", aquest és un moment històric on cal que, més que mai, posem el veritable focus de les accions de govern en les persones. La tecnologia, estareu d'acord amb mi, només és una eina. Però una eina poderosa que permetrà modificar d'una forma substancial la forma de vida dels ciutadans. Així doncs les oportunitats són magnífiques com també grans són els reptes. Crec que depèn molt de tots nosaltres i, especialment de tots qui tenim responsabilitats polítiques, que sapiguem usar correctament el terme intel·ligència - aquest concepte "smart". Una idea, que al meu entendre, no és un altre que el de fer unes ciutats que resolguin de la millor manera les necessitats de les persones. I fer això, sense deixar a ningú fora del nou paradigma i a més, mentre ho fem, aprendre del procés. Si aquest objectiu regeix les nostres futures accions, de ben segur, anirem bé.

Aquestes mateixes reflexions van estructurar la meva intervenció en el Llançament del Capítol Català de la City Protocol Society, on com a regidora d'Innovació de l'Ajuntament, vaig voler fer palès la voluntat, conjuntament amb les més de 30 ciutats innovadores del país que ens acompanyaren, en fer possible que el Pacte Nacional per la Societat Digital sigui un èxit. I reiterant que només serà un èxit si repercuteix en el benestar real dels nostres conciutadans i ens permet desenvolupar les ciutats del futur, per fer-les més sostenibles, més resilients i més eficients.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00